Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΚΕΠΕ - Πολιτική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις τα ζητούμενα για την Ελλάδα - Άραβες και Fairfax δείχνουν το δρόμο των επενδύσεων

tags :
ΚΕΠΕ - Πολιτική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις τα ζητούμενα για την Ελλάδα - Άραβες και Fairfax δείχνουν το δρόμο των επενδύσεων
Η χώρα κάνει στροφή σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης
Ιδιαιτέρως θετικές κρίνει τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία τα επόµενα χρόνια το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), όπως διαπιστώνοντας ότι τα σηµάδια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονοµίας είναι πλέον εµφανή.
Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η χώρα έχει πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, με σημαντικές θυσίες των πολιτών, αλλά πλέον δείχνει να βγαίνει ισχυρότερη, προωθώντας την υιοθέτηση σηµαντικών µεταρρυθµίσεων για την αλλαγή του παραγωγικού της µοντέλου και τη στροφή σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης.
Ζητούµενα πλέον για την ελληνική οικονοµία, πλέον, παραµένουν η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και η συνέχιση των διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων, µε µια νέα πορεία προς τη βιώσιµη ανάπτυξη.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, οι βασικές προτεραιότητες είναι οι εξής:
• Η μεταστροφή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, από την κατανάλωση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.
• Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία (μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, των πόρων του ΕΣΠΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, της σταδιακής αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών και του συμψηφισμού του ΦΠΑ).
• Η σταδιακή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με την παράλληλη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
• Η υιοθέτηση ενεργητικών πολιτικών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
• Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών, με βασικό άξονα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
• Η αποτελεσματικότερη λειτουργία και ο εκσυγχρονισμός του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.
• Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.
• Η δημοσιονομική σταθερότητα και η μακροχρόνια βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την Ελλάδα

Tο τελευταίο διάστημα και με δεδομένη τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και τη σημαντική μείωση του κινδύνου στη χώρα μας, πολλοί ξένοι επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για τη διενέργεια επενδύσεων στην Ελλάδα, σε τομείς όπως οι τράπεζες, ο τουρισμός, η ενέργεια και οι υποδομές.
Καταλυτικό ρόλο έχουν διαδραματίσει οι μεταρρυθμίσεις και οι πρωτοβουλίες που έχουν πραγματοποιηθεί για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και οι διαρθρωτικές αλλαγές που στοχεύουν στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση στον θεσμό της δικαιοσύνης και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους.
Πολλά αραβικά κεφάλαια συμμετέχουν δυναμικά διενεργώντας μεγάλες επενδύσεις.
Πολύ χαρακτηριστικές είναι η συμμετοχή του Al Maabar από το Άμπου Ντάμπι στην αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού, η συμμετοχή της AGC Equity Partners στον Αστέρα Βουλιαγμένης με επένδυση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ και η συμφωνία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - QPI (Qatar Petroleum International), που αποτελεί την πρώτη επένδυση κρατικής εταιρείας του Κατάρ στην Ελλάδα. Επίσης, στις 7 Μαΐου υπεγράφη «Συμφωνία Προστασίας και Προώθησης Επενδύσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων».
Σημαντικές επενδύσεις έχουν πραγματοποιηθεί από την Fairfax Financial Holdings.
Το καναδικό fund συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, με επένδυση άνω του €1 δισ. Επίσης κατέχει το 42% της Eurobank Properties (€164 εκατ.), συμμετοχή 4,2% στον όμιλο Μυτιληναίου (€25,5 εκατ.), ενώ εξαγόρασε και την Praktiker Hellas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης