Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ - Nέα έκθεση κόλαφος - Oρατός ο κίνδυνος για φούσκα στην παγκόσμια αγορά ακινήτων

ΔΝΤ - Nέα έκθεση κόλαφος - Oρατός ο κίνδυνος για φούσκα στην παγκόσμια αγορά ακινήτων
Η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει πραγματικά από μια νέα ενδεχόμενη κατάρρευση της αγοράς ακινήτων
Σοβαρό κίνδυνο για το ξέσπασμα της επόμενης φούσκας στην παγκόσμια αγορά ακινήτων διαβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε νέα έκθεση - καταπέλτη που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση των εμπειρογνωμόνων της Ουάσιγκτον, η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει πραγματικά από μια νέα ενδεχόμενη κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και για τον λόγο αυτό οι αρχές πρέπει να συνεργαστούν συντονισμένα.



Στην έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνεται πως οι τιμές ακινήτων κινούνται πολύ πάνω από τους ιστορικούς τους μέσους όρους, σε αρκετές χώρες του πλανήτη.
Όπως αφήνει να εννοηθεί το Ταμείο, η ραγδαία αύξηση των τιμών ακινήτων - σε διεθνές επίπεδο - έχει καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα.
Μάλιστα το Ταμείο κατακεραυνώνει μια σειρά από χώρες, επιρρίπτοντάς τους σοβαρές ευθύνες για αδράνεια, σε ό,τι αφορά την ανάληψη δράσεων για τη συγκράτηση των τιμών ακινήτων.



"Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτή την αδράνεια", δηλώνει ο Min Zhu, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, κληθείς να σχολιάσει τα αποκαλυπτικά ευρήματα της νέας έρευνας του διεθνούς οργανισμού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές ακινήτων έχουν αυξηθεί σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα σε μια σειρά από χώρες όπως η Αυστραλία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Σουηδία.
Στον Καναδά, για παράδειγμα, οι τιμές ακινήτων είναι κατά 33% υψηλότερες από το μέσο όρο σε σχέση με τα εισοδήματα.
Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών ακινήτων του ΔΝΤ καταγράφει μια σημαντική άνοδο της τάξης του +3,1% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Ταμείου, οι τιμές ακινήτων αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς στις αναδυόμενες αγορές. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Φιλιππίνες (αύξηση +10% από πέρυσι), η Κίνα (αύξηση +9% από πέρυσι) και η Βραζιλία (αύξηση +7% από πέρυσι).



Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές ακινήτων έχουν σημειωθεί στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας: Ελλάδα (μείωση 7% από πέρυσι), Ιταλία (μείωση 6,6% από πέρυσι), Ισπανία (μείωση 5% από πέρυσι).



Στις ΗΠΑ, οι τιμές ακινήτων έχουν πάρει την ανιούσα, ωστόσο όχι με ραγδαίους ρυθμούς, γεγονός που καθιστά - για την ώρα τουλάχιστον - ελεγχόμενη την αμερικανική αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης