Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Οι αγορές «έκοψαν» το δρόμο της Ελλάδας για την έξοδο της από το Μνημόνιο

JP Morgan: Οι αγορές «έκοψαν» το δρόμο της Ελλάδας για την έξοδο της από το Μνημόνιο
Η συμφωνία επί ενός προγράμματος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα είναι πολύ σημαντική για τους στόχους της Ελλάδας
Αδύνατη καθιστούν οι αγορές την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα εποπτείας της τρόικας, σύμφωνα με την JP Morgan η οποία σχολιάζει τις πρόσφατες εξελίξεις μετά και τις μεθοδεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την απεμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα προσαρμογής.
Στην 84σέλιδη ανάλυση της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομία (Global Data Watch), την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η JP Morgan εκτιμά ότι ένα OSI, δηλαδή μείωση του χρέους της Ελλάδας που κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές, είναι πιθανό να συμφωνηθεί, αλλά η αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα επηρεαστεί η βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία θα συνεχιστεί.
Στις συζητήσεις της με την τρόικα τις επόμενες εβδομάδες, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να εξασφαλίσει μια συμφωνία για το OSI, εξέλιξη που θα της δώσει την ώθηση που χρειάζεται για την πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα των ΕΕ και ΔΝΤ.
Κάτι τέτοιο θα παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση την πολιτική στήριξη ενόψει των γενικών εκλογών που θα μπορούσαν να γίνουν την επόμενη άνοιξη, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η μη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι σαφές τι ακριβώς μπορεί να αποφασιστεί με την τρόικα.
Το βασικό ζήτημα είναι το πόσο κοντά στην έγκριση φορολογικών ελαφρύνσεων βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση.
Επίσης, οι πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές καθιστούν την έξοδο από το πρόγραμμα πολύ απίθανη.
Τουλάχιστον, σύμφωνα με την JP Morgan η Ελλάδα θα χρειαστεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά εάν οι αγορές συνεχίσουν να πιέζουν για την παραμονή στο υφιστάμενο πρόγραμμα.
Όμως, ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική κυβέρνηση είναι πώς εάν αποφασιστεί μια πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, τότε αυτή θα επηρεάζει τη βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική προσαρμογή.
Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015, η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ φέτος και 2,9% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.
Για το τρέχον έτος, το πλεόνασμα είναι ελαφρώς μπροστά από το στόχο του προγράμματος, ενώ για το επόμενο έτος, είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνο με τον στόχο.
Προφανώς, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι το OSI θα την απαλλάξει από την ανάγκη για οποιαδήποτε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Αυτό είναι σίγουρα εφικτό, αλλά πιθανόν να απαιτήσει την επανεξέταση του χρέους και την επικαιροποίηση του προγράμματος σταθερότητας και σύγκλισης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης