Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Franklin Templeton: Κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας τραπεζών στην Ευρωζώνη – Να αποκατασταθεί η διαφάνεια στους ελέγχους της ΕΚΤ

Franklin Templeton: Κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας τραπεζών στην Ευρωζώνη – Να αποκατασταθεί η διαφάνεια στους ελέγχους της ΕΚΤ
«Οι δράσεις της ΕΚΤ θα βοηθήσουν στον στόχο να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στους μηχανισμούς πίστωσης»
Την ανάγκη να βελτιωθεί η διαφάνεια στον τραπεζικό κλάδο της Ευρωζώνης, τονίζει στη σημερινή της ανάλυση η Franklin Templeton Investments, ώστε να ενισχυθεί η στήριξη της οικονομίας με τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με την ανάλυση, τα αποτελέσματα του ελέγχου της ποιότητας του ενεργητικού (AQR) και τα stress tests που ανακοινώθηκαν την 26η Οκτωβρίου, ήταν θετικά, ωστόσο τα συμπεράσματα τους είχαν μικρότερη συμβολική σημασία.
Δεδομένου ότι η ΕΚΤ αναλαμβάνει τον εποπτικό έλεγχο επί του περιφερειακού τραπεζικού συστήματος, η σαφήνεια και η διαφάνεια θα πρέπει να βελτιωθεί.
Η εμπιστοσύνη θα πρέπει να αποκατασταθεί, καθώς και οι πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες θα μπορούσαν να αρχίσουν να αυξάνουν τον δανεισμό τους σε ένα λιγότερο αβέβαιο ρυθμιστικό καθεστώς.
Η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων και να ορίσει αρνητικά επιτόκια καταθέσεων θα πρέπει να βοηθήσει τον στόχο να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στους μηχανισμούς πίστωσης.
Η Franklin Templeton εκτιμά ότι αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι αδύναμη.
Ένα από τα μεγάλα ζητήματα της Ευρωζώνης είναι η προσφορά χρήματος, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Εάν οι τράπεζες δεν δανείζουν, δεν υπάρχει πληθωρισμός, κι έτσι η οικονομία μπαίνει σε ένα αρνητικό σπιράλ.
Σύμφωνα με την Franklin Templeton, ο ρυθμός της πρόσφατης πτώσης της αγοράς μετοχών, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, εξέπληξε πολλούς επενδυτές.
Ωστόσο, αυτή η κίνηση δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα.
Η Ευρώπη έχει σημειώσει κάποιες πραγματικές επιτυχίες.
Η ανάκαμψη στην Ευρώπη έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες για ένα μεγάλο μέρος του έτους.
Ακόμα και στη Γερμανία, μία από τις ισχυρότερες αγορές στην Ευρώπη, έχουν υπάρξει κάποια πρώτα σημάδια αδυναμίας, και αυτό είναι ένα ζήτημα.
Αν και αυτό οφείλεται εν μέρει σε τρέχοντα ζητήματα που σχετίζονται με την Ουκρανία, πιθανώς να υπάρχουν πρόσθετοι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόσφατη οικονομική αδυναμία. Υπάρχουν κάποιες σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το ρυθμό της ανάκαμψης στην Ευρώπη, αλλά η Franklin Templeton πιστεύει ότι πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα σε σχέση με την εικόνα που έρχεται από το μακροοικονομικό επίπεδο.
Η Franklin Templeton αναγνωρίζει ότι μπορεί να είναι δύσκολο για τους επενδυτές να κρατήσουν την ηρεμία τους εν μέσω ακραίας μεταβλητότητας, όπως είδαμε τον Οκτώβριο, αλλά εκτιμά ότι τα καλά νέα είναι ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα από ό, τι ήταν πριν από έξι χρόνια.
Υπάρχουν θύλακες αδυναμίας (όπως οι μετοχές ενέργειας, οι οποίες έχουν καταρρεύσει), αλλά η ίδια δεν βλέπει σημαντικά θέματα έλλειψης ρευστότητας.
Μάλιστα, τονίζει εμφατικά ότι δεν βλέπει μεγάλες τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο χείλος της χρεοκοπίας, όπως κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2007-2009.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επενδυτές θα πρέπει απλά να είναι επιλεκτικοί στις τοποθετήσεις τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης