Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Τι κρύβεται πίσω από την επίσπευση της εκλογής ΠτΔ στην Ελλάδα;

Financial Times: Τι κρύβεται πίσω από την επίσπευση της εκλογής ΠτΔ στην Ελλάδα;
Επτά ερωτήσεις - απαντήσεις από τη βρετανική εφημερίδα
Επτά ερωτήσεις - απαντήσεις γύρω από την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας παραθέτει η βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Σε ανταπόκρισή τους από την Αθήνα, οι Financial Times επιχειρούν να «φωτίσουν» όλες τις κρυφές όψεις της απόφασης του Αντ. Σαμαρά να επισπεύσει την προεδρική εκλογή αλλά και να ανιχνεύσουν το «τι μέλλει γενέσθαι» στην Ελλάδα.

1. Γιατί ο Αντ. Σαμαρά επίσπευσε την προεδρική εκλογή;
Η κυβέρνηση επιθυμεί να βάλει ένα τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα, η οποία οδηγεί στα ύψη τα spreads και τα ελληνικά ομόλογα.
Ο Αντ. Σαμαράς στοιχηματίζει πως μπορεί να βρει τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή ΠτΔ και να αποφύγει το σκόπελο των εθνικών εκλογών.
Εφόσον τα καταφέρει, τότε θα έχει ακόμη ένα χρόνο έως ότου ολοκληρώσει την τετραετή κυβερνητική θητεία, με την Ελλάδα να διατηρείται σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

2. Η κυβέρνηση έχει τους 180 βουλευτές;
Όλα θα κριθούν στο τέλος. Τα δύο κυβερνώντα κόμματα διαθέτουν 155 βουλευτές. Σ’ αυτούς αναμένεται να προστεθούν ακόμη 16 – 17 πρώην κυβερνητικοί και νυν ανεξάρτητοι βουλευτές.
Όμως ακόμη και σε αυτό το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση αναζητά 8 ή 9 ψήφους από τη δεξαμενή των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ.

3. Τι σημαίνουν όλα αυτά για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδα;
Η Έλλαδα έλαβε μία δίμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος στο Eurogroup της Δευτέρας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη απόφαση ενδέχεται να οδηγήσει στην εφαρμογή νέων σκληρών μέτρων, όπως η αύξηση των φόρων και η μείωση των συντάξεων.
Μία επιτυχημένη προεδρική εκλογή θα επιταχύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσιες, ενώ μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα βγάλει νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι πιθανό να «χαλάσει» τις σχέσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές.

4. Πως αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε την απόφαση του Σαμαρά, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δίνει την ευκαιρία στους Έλληνες να δραπετεύσουν από το μνημόνιο.
Παράλληλα, σημείωσε πως η πρόωρη προεδρική εκλογή φέρνει σε απελπισία την κυβέρνηση και την τρόικα.

5. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο... τρομακτικός όσο η κυβέρνηση υποστηρίζει;
Ο Αλέξης Τσίπρα προσπαθεί να μην τρομάξει τους αναποφάσιστους Έλληνες ψηφοφόρους. Όσο μετριάζει την αντιμνημονιακή του ρητορική, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η αποδοχή του από τους Έλληνες.
Ας σημειωθεί πως έχει δεσμευτεί για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50% , παροχή δωρεάν θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος στους φτωχούς Έλληνες και δημιουργία κρατικών θέσεων εργασίας.
Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ κυμαίνεται μεταξύ 4 και 9 ποσοστιαίων μονάδων.
Ωστόσο, αρκετοί Έλληνες ανησυχούν πως ο Τσίπρας θα απειλήσει με διακοπή της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, γεγονός που θα προκαλέσει τη ρήξη με τους διεθνείς πιστωτές και πιθανώς ένα bank run, παρόμοιο της Κύπρου.

6. Η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει δίχως τη συμφωνία για ένα πακέτο βοήθειας;
Όχι για πολύ. Η κυβέρνηση έχει αρκετά χρηματοδοτικά αποθέματα, προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του α’ 6μηνου του 2015.
Ωστόσο, θα δυσκολευτεί αρκετά προκειμένου να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της χώρας, σε περίπτωση ρήξης με την τρόικα.
Οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο δανεισμό από την ΕΚΤ, αναστέλλοντας επ’ άοριστον την παροχή ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα.
Η εκτίναξη των spreads, κατά την πρόσφατη διακήρυξη του Αντ. Σαμαρά περί «καθαρής» εξόδου από το μνημόνιο, καταδεικνύει την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας από τους δανειστές στο εγγύς μέλλον.

7. Είναι μία πράξη γενναιότητας του Σαμαρά ή ένα σημάδι απελπισίας;
Ο Σαμαράς εμφανίζεται ολοένα και πιο απογοητευμένος από τη μεταχείριση που τυγχάνει από την τρόικα. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές και το ισχυρό προβάδισμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν θέσει σε θέση άμυνας τη ΝΔ.
Εάν ο Σαμαράς κερδίσει το στοίχημα της προεδρικής εκλογής, τότε η κυβέρνηση θα είναι ικανή να καταλήξει σε νέα συμφωνία με την τρόικα και να διατηρήσει το ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ακόμη ένα έτος.

(πρώτη ενημέρωση 09 Δεκεμβρίου 2014, 21:12)

Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης