Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Ανίκανοι να αποτιμήσουν το τεράστιο πολιτικό ρίσκο της Ελλάδας οι επενδυτές

WSJ: Ανίκανοι να αποτιμήσουν το τεράστιο πολιτικό ρίσκο της Ελλάδας οι επενδυτές
"Οι αγορές δεν είναι αποτελεσματικές σε ό,τι αφορά την αποτίμηση του πολιτικού ρίσκου"
Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αποδεικνύει πως οι διεθνείς αγορές έχουν πολιτικά όρια, αναφέρει η Wall Street Journal, αποτιμώντας τις ασφυκτικές πιέσεις που σημειώθηκαν στις αγορές λόγω των πολιτικών αναταράξεων στην Αθήνα.
"Οι αγορές δεν είναι αποτελεσματικές σε ό,τι αφορά την αποτίμηση του πολιτικού ρίσκου", σχολιάζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Όπως εξηγεί, όταν απαιτείται απορρόφηση του πολιτικού ρίσκου, γίνεται αντιληπτό ότι οι αγορές απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν αποτελεσματικές.
Από τη μια πλευρά, η στάση των αγορών είναι πλήρως κατανοητή.
Οι επενδυτές φοβούνται πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κατορθώσει να κερδίσει την προεδρική εκλογή, γεγονός που θα οδηγήσει μοιραία την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές.
Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα αναδείξει στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που κατά πάσα πιθανότητα θα έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με την Ευρώπη για το μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους, γεγονός που δεν αποκλείεται να επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους διάσπασης της Ευρωζώνης.
Από την άλλη πλευρά όμως, η στάση των αγορών αποδεικνύεται παράξενη.
Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την Ελλάδα είναι γνωστοί από καιρό.
Το μόνο που άλλαξε είναι η ημερομηνία της προεδρικής εκλογής και τίποτα περισσότερο.
Πιθανότατα οι αγορές προσδοκούν πως θα μπορούσε να σημειωθεί μια μεγάλη αλλαγή σε ό,τι αφορά τη στήριξη που θα λάβει η κυβέρνηση τώρα και στη στήριξη που θα μπορούσε να λάβει τον Φεβρουάριο του 2015.
Αυτό όμως μοιάζει απίθανο, επισημαίνει η Wall Street Journal...

(Πρώτη ενημέρωση 10 Δεκεμβρίου 2014, 00:40)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης