Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Ο Τσίπρας δεν έχει πείσει ότι δεν είναι το κακό παιδί της Ευρωζώνης

WSJ: Ο Τσίπρας δεν έχει πείσει ότι δεν είναι το κακό παιδί της Ευρωζώνης
Σύμφωνα με την WSJ o Τσίπρας τρομάζει ακόμα τους επενδυτές και τους Ευρωπαίους ηγέτες
Η πολιτική αναταραχή και η προοπτική των πρόωρων εκλογών στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς η πιθανότητα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ ώθησε το ελληνικό χρηματιστήριο στην κατάρρευση σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Παράλληλα το αμερικανικόο δίκτυο υποστηρίζει ότι επανέρχεται στην Ελλάδα ο φόβος της εξόδου από το ευρώ ενώ θυμίζει ότι ΣΥΡΙΖΑ έχει απειλήσει ανοιχτά ότι θα αθετήσει τις συμφωνίες της Ελλάδα με τους εταίρους.
Σε αυτό το μήκος κύματος οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν ότι εκλογές θα μπορούσαν να δυσχεράνουν τις σχέσεις της χώρας σχέση με τους πιστωτές, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο ακραίο, όπως ήταν το 2012. Αλλά δεδομένου αυτού, αν καταφέρουν να συγκεντρώσουν πλειοψηφία στη Βουλή και εφαρμόσουν το πρόγραμμα, όπως λένε ότι θα κάνουν, θα εξαπλωθεί τεράστια δυσαρέσκεια στην Ελλάδα», αναφέρει ο Yannick Naud, διαχειριστής του χαρτοφυλακίου της Sturgeon Capital.
Οι φόβοι αυτοί αποκρυσταλλώθηκαν αυτή την εβδομάδα, όταν στην Ελλάδα η συγκυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επισπεύδει την ψηφοφορία για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση θεωρεί πως θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους για τον υποψήφιό της, αλλά θα είναι οριακά. Εάν δεν τα καταφέρει θα γίνουν εκλογές έως τις 25 Ιανουαρίου. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα 3 έως 6 ποσοστιαίων μονάδων στο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ένας συνδυασμός παραγόντων συνέβαλαν στην εν λόγω αντίδραση των αγορών, με πολλούς αναλυτές να επικρίνουν την αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης και την παρατεταμένη στις διαπραγματεύσεις με τη τρόικα.
Ωστόσο η WSJ σημειώνει ότι πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε να πείσει τους επενδυτές και τους ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.
Ειδικότερα τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα, διοργανώνοντας φοιτητικές διαμαρτυρίες, έχει κάνει τον γύρο των ευρωπαϊκών πρωτευουσών προσπαθώντας να διαβεβαιώσει ότι δεν είναι το κακό παιδί της Ευρωζώνης.
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δηλώνουν ότι η μελλοντική συνεργασία ή όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές που θα ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας εάν και όταν ανέλθει στην εξουσία, αναφέρει η WSJ.
Το πρώτο τεστ θα μπορούσε να έρθει από τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2015 όταν το τρέχον πρόγραμμα – το οποίο πρόσφατα έλαβε μια παράταση δύο μηνών – εκπνεύσει.
«Εάν τα κεντρικά στοιχεία της δημοσιονομικής και διαθρωτικής πολιτικής τηρηθούν, τότε η συνεργασία [μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των πιστωτών] θα είναι δυνατή», αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
«Αυτό που αναρωτιέμαι είναι τι θα γίνει όταν [το ευρωπαϊκό] πρόγραμμα εκπνεύσει στις 28 Φεβρουαρίου του 2015. Εάν ο κ. Τσίπρας έχει κερδίσει στις εκλογές και στη συνέχεια δεν θέλει ένα πρόγραμμα, τότε θα είναι χωρίς πρόγραμμα και οι αγορές θα τρελαθούν. Θα είναι μια αρκετά δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης