Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Franklin Templeton: Τι θα αλλάξει και τι… δεν θα αλλάξει στην Ευρωζώνη το 2015

Franklin Templeton: Τι θα αλλάξει και τι… δεν θα αλλάξει στην Ευρωζώνη το 2015
Σε πρώτο πλάνο η ΕΚΤ και η ποσοτική χαλάρωση κατά την Franklin Templeton
Τι θα αλλάξει και τι… δεν θα αλλάξει στην Ευρωζώνη το 2015 αποκαλύπτει η Franklin Templeton, στην πρώτη της έκθεση για το νέο έτος.
Ειδικότερα, παρουσιάζοντας το οικονομικό outlook της Ευρωζώνης για το 2015, η Franklin Templeton παραθέτει αρχικώς, τα πράγματα που θα αλλάξουν στην Ευρωζώνη το 2015.
Το πρώτο έγκειται στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και ειδικότερα, στην ποσοτική χαλάρωση.
Σύμφωνα με την Franklin Templeton, η ενεργοποίηση ή όχι του προγράμματος θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πορεία της γερμανικής οικονομίας.
«Εάν η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας επιβραδυνθεί περαιτέρω, τότε οι Γερμανοί θα άρουν τις αντιρρήσεις τους και θα συναινέσουν στα σχέδια του M. Draghi για επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αποκαλύπτει τον πολιτικό «ρόλο» της ποσοτικής χαλάρωσης, υπογραμμίζοντας πως θα συνιστά το πρώτο βήμα προς τη δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης.
Επίσης, εκτιμά πως η ενεργοποίηση του νέου προγράμματος της ΕΚΤ θα συμπιέσει προς τα κάτω τα spreads των χωρών της περιφέρειας.
Την ίδια ώρα, επισημαίνει η Franklin Templeton, ο Mario Draghi προσδοκά και σε απτά αποτελέσματα από τα ήδη ληφθέντα μέτρα.
Πρωταρχικός στόχος άλλωστε, συνιστά η αναγέννηση της δανειοδότησης των επιχειρήσεων, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πρόσφατη κρίση.

Τι ΔΕΝ θα αλλάξει στην Ευρωζώνη το 2015

Σύμφωνα με την Franklin Templeton, μία εκ των κριτικών προς την ΕΚΤ έγκειται στην αποτυχία ενίσχυσης της «πραγματικής» οικονομίας.
Άλλωστε, ένας από τους λόγους παγίωσης της στασιμότητας έγκειται στην έλλειψη πιστωτικής ανάπτυξης.
Πάντως, ακόμη και η πιθανολογούμενη ποσοτική χαλάρωση δεν αναμένεται να επιδράσει ευεργετικά στον τομέα της πιστωτικής ανάπτυξης.
Ακόμη, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, τα μέτρα της ΕΚΤ δεν καθίστανται ικανά να επιφέρουν μία μικρή ανακούφιση από τη δημοσιονομική λιτότητα.
Έτσι, συμπεραίνει η Franklin Templeton, η αδύναμη πιστωτική ανάπτυξη και η εμμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεπάγουν την ελλιπή τόνωση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης!
Πάντως, αποσαφηνίζει πως η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να διολισθήσει, για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια, σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η οικονομία της Ευρωζώνης το 2015 θα παραμείνει στα ίδια με τα φετινά μεγέθη, καθώς η ανάπτυξη δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά από το +1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης