Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στον παλμό των dealing rooms: Πιθανή μια τεχνική δοκιμασία της ζώνης των 790 μονάδων

Στον παλμό των dealing rooms: Πιθανή μια τεχνική δοκιμασία της ζώνης των 790 μονάδων
Εκεί θα κριθεί η επιτάχυνση της πτωτικής κίνησης
Εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων η προηγούμενη με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 836,24 μονάδες (-1,99%) περιορίζοντας εντυπωσιακά τις απώλειες αφού τη Δευτέρα 29/12 ο δείκτης σημείωσε ενδοημερήσιο χαμηλό και χαμηλό έτους στις 756,8 μονάδες.
Έτσι αποφεύχθηκε κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης των 800 μονάδων, το οποίο όπως είχε επισημανθεί θα πυροδοτούσε την έναρξη νέου πτωτικού κυματισμού.
Αξίζει να σημειωθεί α) η υψηλότατη μεταβλητότητα η οποία κινήθηκε σε ασυνήθιστα επίπεδα την προηγούμενη εβδομάδα και β) η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης του ΓΔ την παραμονή και την επομένη της πρωτοχρονιάς με εξαιρετικά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Τα δύο αυτά στοιχεία προδιαθέτουν για ένα τεχνικό re-test της ζώνης των 790 μονάδων όπου θα κριθεί το ενδεχόμενο νέας πτωτικής επιτάχυνσης.
Οι 850 μονάδες για το ΓΔ, (273 μονάδες για τον  ftse/25) αποτελούν τις πρώτες σημαντικές ζώνες αντίστασης οι οποίες θα πρέπει να διασπαστούν ανοδικά για ακύρωση του σήματος πώλησης τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.  
Με θολό το τοπίο ξεκινάει η χρονιά για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη με το τελευταίο τρίμηνο του 2014 να κατακρημνίζει την χρηματιστηριακή αγορά κατά 22,78% και να εκτινάσσει την απόδοση του 10ετούς ομολόγου έως και 9,71%.
Άξια αναφοράς η κλιμάκωση της απόδοσης του 3ετούς κυβερνητικού ομολόγου έως και 13,47% τονίζοντας τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο που έχει εισέλθει η χώρα σε διαφοροποίηση με τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Τα σενάρια καταστροφολογίας επιστρέφουν στο προσκήνιο, με τον όρο “Grexit” να κυριαρχεί στα ξένα ΜΜΕ και τη Γερμανία να δηλώνει ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι διαχειρίσιμη με τις υπόλοιπες “επικίνδυνες” χώρες να έχουν αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές.
Όλα αυτά σε μία ευρωζώνη με ένα αδύναμο ευρώ, οριακή ανάπτυξη και τον αποπληθωρισμό να παραμονεύει, επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στρέφοντας τα φώτα ξανά προς την ΕΚΤ.
Οι φημολογίες για επίσπευση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στην συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 22/1 αναδεικνύουν την πίεση που ασκείται στον Μ. Draghi για την επίτευξη των στόχων, που δεν κατάφεραν να φέρουν τα μέτρα νομισματικής πολιτικής με τις εξελίξεις στην χώρα μας να πιέζουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Επιστρέφοντας στα ενδότερα, έχοντας μπει στην κρισιμότερη εκλογική περίοδο των τελευταίων ετών, με πολύ μικρούς όγκους συναλλαγών και αποχή ξένων επενδυτών αναμένουμε έντονη μεταβλητότητα στην συνέχεια. Καταλυτική συμβολή θα έχουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ή και εξελίξεων γενικότερα στο χώρο  της πολιτικής, όπως η ίδρυση του νέου κόμματος «Κίνημα - Δημοκρατών Σοσιαλιστών» από τον Γ. Παπανδρέου.

Τμήμα Ανάλυσης Ελληνοαμερικανικής Χρηματιστηριακής ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης