Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DW: Οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ προκαλούν σκεπτικισμό, αλλά μπορούν να σώσουν το ευρώ

tags :
DW: Οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ προκαλούν σκεπτικισμό, αλλά μπορούν να σώσουν το ευρώ
Η φήμη του Μario Draghi στη Γερμανία το τελευταίο διάστημα δεν είναι καθόλου καλή...
Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ προκαλούν βαθύ σκεπτικισμό στη Γερμανία, αλλά μπορούν να σώσουν το ευρώ, αναφέρει η Deutsche Welle.
Όπως τονίζει, η εξαγγελθείσα πρόθεση του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, να αγοράσει κρατικά ομόλογα από την Ευρωζώνη προκαλεί βαθύ σκεπτικισμό στη Γερμανία.
Αλλά είναι το μοναδικό μέτρο για τη διάσωση της ευρωζώνης...
Η φήμη του Μario Draghi στη Γερμανία το τελευταίο διάστημα δεν είναι καθόλου καλή...
Στα μάτια πολλών Γερμανών εμφανίστηκε ως ένα τυπικός εκπρόσωπος της χώρας του.
Ως ένας ελαφρόμυαλος που δωρίζει τις αποταμιεύσεις των φρόνιμων Γερμανών στους γνωστούς αργόσχολους της Νότιας Ευρώπης...

Αποτράπηκαν τα χειρότερα
Κανείς, ακόμη και ο ίδιος ο Draghi, δεν διαφωνεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κάνει σφάλματα στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Αλλά τα λάθη ξεθωριάζουν μπροστά σε μια διαπίστωση: Ότι χωρίς την πυροσβεστική παρέμβαση του Draghi θα είχε εκραγεί από καιρό η Ευρωζώνη και σήμερα η Ευρώπη θα ήταν τυλιγμένη στις φλόγες, οικονομικά και πολιτικά.
Η συχνότητα των παρεμβάσεων της ΕΚΤ οφείλεται στο ότι οι αρμόδιοι αρχηγοί κυβερνήσεων αρκέστηκαν στο να καλύψουν την εστία φωτιάς με ένα «χαλί» από συμφωνίες, συνθήκες και σύμφωνα.
Και άφησαν αναπάντητο το ερώτημα εάν η νομισματική ένωση θα πρέπει να διευρυνθεί σε μια πραγματική δημοσιονομική και κοινωνική ένωση, η οποία κάποια μέρα θα καταλήξει στα Ηνωμένα Κράτη της Ευρώπης ή θα διαλυθεί προς όφελος μιας μικρής νομισματικής ένωσης και θα επιστρέψουμε στην Ευρώπη των εθνικών κρατών.
Για να μην γίνει το τελευταίο, δεν απέμεινε παρά μόνο η πολιτική του φθηνού χρήματος με αποτέλεσμα να υλοποιείται στην πράξη η κοινή ανάληψη χρεών από την Ευρωζώνη που τόσο πολεμήθηκε στη Γερμανία.

Ενωμένη Ευρώπη, το όραμα είναι ζωντανό
Ο προβληματισμός για το εάν το μέτρο είναι αποτελεσματικό για τη διάσωση της ευρωζώνης, την αύξηση του πληθωρισμού και τη τόνωση της οικονομίας, ή εάν ξεπερνά το στόχο ή παραβιάζει κάποια νομικά όρια περνά όλο και περισσότερο στο παρασκήνιο.
Το ίδιο ισχύει και για την πρόθεση του Draghi να αγοράσει κρατικά ομόλογα ύψους 100 δισ. ευρώ.
Από μόνο του το μέτρο του δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, οι ΗΠΑ έκαναν ήδη χρήση με επιτυχία.
Αλλά ενώ τα συνηθισμένα εργαλεία μιας εκδοτικής τράπεζας επιδρούν μικροπρόθεσμα στα επιτόκια, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ, δηλαδή αγορά ομολόγων, πιέζει προς τα κάτω τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού. Βέβαια, αυτά είναι ήδη χαμηλά και υπάρχουν μικρά περιθώρια να μειωθούν κι άλλο.
Το QE ενισχύει τη ρευστότητα στις αγορές και πιέζει προς τα κάτω την ισοτιμία του ευρώ.
Με λίγα λόγια υπάρχουν πολλοί λόγοι εναντίον ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων και ανάμεσα σε αυτούς δεν ανήκει ασφαλώς το ότι ο Mario Draghi είναι Ιταλός. Πολιτικοί από τον συντηρητικό χώρο θα πρέπει αναζητήσουν λογικά επιχειρήματα για να αντιμετωπίσουν τον Draghi και όχι να κυλιούνται στη λάσπη των δικών τους προκαταλήψεων.
Μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της διανοητικής διεργασίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο χτίζοντας ένα άγαλμα στον διοικητή της ΕΚΤ...
Επειδή το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης μένει ζωντανό...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης