Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα 8 σημάδια που δείχνουν ότι επενδυτές και κοινωνία δεν πιστεύουν τα σενάρια χρεοκοπίας και Grexit

Τα 8 σημάδια που δείχνουν ότι επενδυτές και κοινωνία δεν πιστεύουν τα σενάρια χρεοκοπίας και Grexit
Το Grexit δεν υπάρχει... δεν αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο για την Ελλάδα
Οι ξένοι επενδυτές και οι έλληνες πολίτες δεν πιστεύουν στα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδος και στο Grexit στην έξοδο από το ευρώ.
Υπάρχουν 8 αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι οι επενδυτές και η κοινωνία δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ.
Ποια είναι αυτά τα σημάδια;
1)Η σχεδόν καθολική σε ποσοστό 85% αποδοχή του ευρώ από την ελληνική κοινωνία σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας θέλει το ευρώ και αυτό αποτελεί εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.
2)Το γεγονός ότι αν πίστευε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει την χρεοκοπία στην Ελλάδα, σε μια χώρα όπου καθολικά τάσσεται υπέρ του ευρώ, δεν θα προηγείτο σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει καταρρεύσει δημοσκοπικά αν η κοινωνία πίστευε ότι θα φέρει την χρεοκοπία στην Ελλάδα.
3)Αν οι πολίτες πίστευαν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ήδη θα είχαν ξεκινήσει την απόσυρση των καταθέσεων τους…το bank run θα είχε ξεκινήσει.
Το γεγονός ότι οι εκροές ειδικά τον Δεκέμβριο ήταν περίπου φυσιολογικές και γενικώς οι τραπεζίτες εμφανίζονται…ψύχραιμοι αποδεικνύει ότι η κοινωνία δεν πιστεύει στο Grexit.
Αν το πίστευε, οι τράπεζες θα είχαν κλείσει.
4)Το πολιτικό σύστημα γνωρίζει ότι μετά το σοκ της αύξησης της ανεργίας από 300 χιλιάδες σε 1,37 εκατ, της μείωσης του ΑΕΠ κατά 26%, της μείωσης των εισοδημάτων κατά -40% και της μείωσης των καταθέσεων κατά 75 δισεκ…..οι πολίτες συνεχίζουν να θέλουν το ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι τα πολιτικά κόμματα και ειδικά αυτά που έχουν τον πρώτο πολιτικό λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν θα εναντιωθούν στην θέση της καθολικής πλειοψηφίας της κοινωνίας.
5)Αν οι ξένοι επενδυτές πίστευαν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει το CDS στην 5ετία δεν θα βρισκόταν στις 1220 μονάδες ή 12,20% αλλά 4000 ή 5000 μονάδες βάσης.
6)Αν οι ξένοι επενδυτές πίστευαν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει δεν θα τιμολογούσαν το 3ετές ομόλογο στο 13,78% αλλά στο 50% ή 60% η εμπειρία του 2011 και 2012 αυτό κατέδειξε.
Το 3ετές είναι το ομόλογο παλμογράφος των προθέσεων των ξένων και της αποτίμησης του ρίσκου χώρας της Ελλάδος.
7)Η ανατροπή που έχει υπάρξει στην καμπύλη αποδόσεων στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, μεγαλύτερες αποδόσεις στα 3 και 5 χρόνια από ότι στα 10 ή 30 χρόνια (το φυσιολογικό θα ήταν οι αποδόσεις να αυξάνονται όσο αυξάνονται οι χρονικές διάρκειες των ομολόγων) είναι πρώτο σοβαρό στοιχείο ανησυχίας και έντονου προβληματισμού αλλά η καμπύλη αποδόσεων δεν έχει ανατραπεί τόσο δραματικά.
8) Το χρηματιστήριο είναι πρόδρομος δείκτης ανησυχίας και μεγάλης αβεβαιότητας για το αύριο της Ελλάδος.
Το γεγονός όμως ότι οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών διατηρούν τις επενδυτικές τους θέσεις αποδεικνύει ότι…αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με ψυχραιμία.
Από τα 7 δισεκ. επενδύσεις των ξένων σχεδόν σε καθολικό βαθμό περίπου 75% με 80% παραμένουν ως έχουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης