Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian: Συστημικής σημασίας οι επιπτώσεις των αποφάσεων της SNB διεθνώς - Τι πρέπει να γίνει άμεσα

tags :
El-Erian: Συστημικής σημασίας οι επιπτώσεις των αποφάσεων της SNB διεθνώς - Τι πρέπει να γίνει άμεσα
Ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης άλλων χωρών και επιτάχυνσης κρίσιμων αποφάσεων στη γειτονική - της Ελβετίας - Ευρωζώνη καθίσταται πλέον ορατός
Εκτός των ελβετικών συνόρων επεκτείνονται οι επιπτώσεις της απόφασης της ελβετικής κεντρικής τράπεζας, της SNB, να αποσύρει το όριο της ισοτιμίας του φράγκου έναντι του ευρώ, στα 1,20, όπως επισημαίνει ο Mohamed El-Erian, πρώην CEO της Pimco και νυν οικονομικός σύμβουλος της μητρικής της, της Allianz.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του στους Financial Times, η απόφαση της SNB είναι μια κίνηση ιστορικών διαστάσεων που δεν περιορίζεται εντός των ελβετικών συνόρων.
Ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης άλλων χωρών και επιτάχυνσης κρίσιμων αποφάσεων στη γειτονική - της Ελβετίας - Ευρωζώνη καθίσταται πλέον ορατός.
Άλλωστε οι μεγάλες διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος πάντα αλλάζουν τα δεδομένα διεθνώς και αυτό είναι ένα ιστορικό μάθημα που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση ή παρερμηνεία.
Η απόφαση της SNB να αποσύρει το όριο ισοτιμίας του φράγκου έναντι του ευρώ είχε κύριο και βασικό στόχο να θωρακίσει την ανάπτυξη της ελβετικής οικονομίας.
Οι επιπτώσεις της κίνησης της SNB αποκτούν συστημική σημασία.
Οι πολιτικοί στην Ευρωζώνη μπορούν εύκολα να αντιληφθούν πως η απόφαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας αποτελεί ξεκάθαρη επιβεβαίωση των κινδύνων που προκαλεί η αντικατάσταση των πραγματικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων από τις δράσεις της νομισματικής πολιτικής.
Όλα τα ανωτέρω οδηγούν σε ένα απλό, αλλά εξαιρετικά σημαντικό συμπεράσμα που δεν αφορά μόνο την ελβετική οικονομία, αλλά τις ισχυρότερες οικονομίες διεθνώς:
Η μετά το 2008 εποχή της υπερβολικής εξάρτησης των οικονομιών από τις δράσεις των κεντρικών τραπεζών πρέπει να λάβει τέλος.
Όσο καθυστερείται το τέλος αυτό, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για λάθη και ατυχήματα στις διεθνείς αγορές...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης