Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ανησυχητική προειδοποίηση: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έπιασε πάτο - Ο μοναδικός λόγος για μείωση επιτοκίων από Fed είναι το υπέρογκο χρέος

Ανησυχητική προειδοποίηση: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έπιασε πάτο - Ο μοναδικός λόγος για μείωση επιτοκίων από Fed είναι το υπέρογκο χρέος
Η Fed αναμένεται ευρέως να διατηρήσει το επιτόκιο σε ένα εύρος μεταξύ 5,25%-5,5%
Σχετικά Άρθρα
Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο η Fed θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να μειώσει τα επιτόκια θα ήταν για να βοηθήσει τις ΗΠΑ να καλύψουν τις πληρωμές τόκων για το χρέος. Αυτό επισημαίνει ο Freddie Lait, διαχειριστής κεφαλαίων Latitude Investment Management
Τα σχόλια του έρχονται εν όψει της απόφασης νομισματικής πολιτικής της Fed σήμερα (1/5/2024), που θα μπορούσε να ρίξει φως στην πορεία των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Η Fed αναμένεται ευρέως να διατηρήσει το επιτόκιο σε ένα εύρος μεταξύ 5,25%-5,5%.
Η αγορά δίνει περίπου 50% πιθανότητες για μείωση επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο και αναμένει μόλις μία μείωση κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME.
Μιλώντας στο CNBC, ο Lait της Latitude Investment Management δήλωσε ότι πιστεύει ότι το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων είναι «απολύτως καλό» για την εξισορρόπηση των προοπτικών πληθωρισμού και ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
«Νομίζω ότι είναι ανόητο να πιστεύει κάποιος ότι σε έναν κόσμο όπου ο πληθωρισμός έχει πιάσει πάτο, και σε ορισμένες περιπτώσεις γυρίζει προς τα πάνω, και υπάρχουν πρώιμα σημάδια ζωής, εν μέρει λόγω της ισχυρής οικονομίας με μαζικά κυβερνητικά κίνητρα πίσω της, ότι πρόκειται να μειώσουν με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο», δήλωσε ο Lait.
«Από τον τρόπο που το σκεφτόμαστε τα τελευταία 15 χρόνια, και νομίζω και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεν υπάρχει καμία οικονομική λογική για περικοπές. Ο λόγος για τον οποίο μπορεί να μειώσουν τα επιτόκια είναι διότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να αντέξει (να μην το κάνουν) - και αυτός είναι ένας πολύ πιο τρομακτικός λόγος για να πρέπει να μειώσει κανείς», πρόσθεσε.
Η αμερικανική κυβέρνηση πληρώνει περισσότερα για την εξυπηρέτηση του διογκούμενου χρέους της έπειτα από μια περίοδο ταχείας αύξησης των επιτοκίων, φορολογικών περικοπών και μαζικών προγραμμάτων τόνωσης της οικονομίας που σχεδιάστηκαν για να στηρίξουν την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Πρόσφατη ανάλυση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου έδειξε ότι οι ομοσπονδιακές δαπάνες των ΗΠΑ για πληρωμές τόκων αναμένεται να ανέλθουν φέτος στα 870 δισ. δολάρια. Η πρόβλεψη αντανακλά ένα άλμα 32% από τις περσινές δαπάνες για τόκους ύψους 659 δισ. δολαρίων.

Η αύξηση των πληρωμών τόκων «αρκετά εντυπωσιακή»

Ο Lait δήλωσε ότι η «εκθετική» αύξηση των κυβερνητικών δαπανών για το χρέος των ΗΠΑ πιθανότατα θα αποτελέσει πρόβλημα για όποιον κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
«Τα γεγονότα υπάρχουν τώρα. Έχετε δανειστεί τα χρήματα. Διατηρείτε ένα δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 5,6%. Είτε αποσύρετε όλα τα προγράμματα τόνωσης και αυτό εξακολουθεί να απαιτεί μια περίοδο εκκαθάρισης, η οποία θα είναι μια πραγματική πρόκληση, ειδικά σε κάποιο μέρος όπως η Αμερική όπου είναι κατά κάποιο τρόπο νομοθετημένα, είτε θα πρέπει να δανειστείτε αυτά τα χρήματα».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι το βάρος του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ μπορεί να γίνει μη ελκυστικό για ορισμένους βασικούς διεθνείς επενδυτές, ο Lait απάντησε: «Ναι και η λύση θα ήταν είτε να ζήσουμε με πολύ υψηλότερες αποδόσεις είτε [με] πολύ χαμηλότερες κρατικές δαπάνες, διότι αυτό θα μείωνε την έκδοση και θα έλυνε το πρόβλημα με διαφορετικό τρόπο». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Είναι λίγο σαν θεωρία συνωμοσίας, επειδή το επίπεδο του χρέους δεν είχε ποτέ σημασία. Το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ αυξάνεται κάθε χρόνο μετά τον πόλεμο. Και έτσι, έχει ανέβει σαν μια ευθεία γραμμή και οι αγορές έχουν ανοδικές και πτωτικές αγορές».
Ωστόσο, ο Lait δήλωσε ότι το επίπεδο του εθνικού χρέους των ΗΠΑ δεν είναι το ζητούμενο. «Είναι οι αλλαγές σε αυτό και η κατασκευή του. Και νομίζω ότι είναι απλά η αύξηση αυτών των πληρωμών τόκων είναι πραγματικά αρκετά εντυπωσιακή» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης