Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στον παλμό των dealing rooms: Προεκλογική εβδομάδα διακυμάνσεων και εύθραυστης επενδυτικής ψυχολογίας

Στον παλμό των dealing rooms: Προεκλογική εβδομάδα διακυμάνσεων  και εύθραυστης επενδυτικής ψυχολογίας
Η πολιτική αβεβαιότητα να βρίσκεται στο ζενίθ αποτρέποντας εισροές σημαντικών κεφαλαίων από ξένα επενδυτικά σχήματα
Με κέρδη +1,41% έκλεισε τελικά η προηγούμενη εβδομάδα για το ΓΔ στις 790,59 μον. με την Παρασκευή 16/1 να είναι ταυτόχρονα και ημέρα λήξης επί παραγώγων προϊόντων.
Αξίζει να σημειωθεί η απώλεια σημαντικού μέρους των εβδομαδιαίων κερδών αφού το κλείσιμο έγινε 52,25 μονάδες χαμηλότερα από το υψηλό των 842,84 μονάδων.
Η αγορά βρίσκεται λοιπόν μόλις 4,27% υψηλότερα από το χαμηλό των 756,8 μονάδων (29/12/2014) και την πολιτική αβεβαιότητα να βρίσκεται στο ζενίθ αποτρέποντας εισροές σημαντικών κεφαλαίων από ξένα επενδυτικά σχήματα, απαραίτητα για την αντιστροφή της πτωτικής τάσης η οποία παραμένει σταθερά, ύστερα από την ημέρα σοκ του -12,78% για το ΓΔ (9/12/2014).
Βελτίωση της βραχυπρόθεσμης έστω τεχνικής εικόνας απαιτεί διάσπαση της ζώνης των 850 – 865 μονάδων κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο προεκλογικά.
Συνεπώς η συνέχιση της πλαγιοπτωτικής κίνησης φαίνεται ως το επικρατέστερο σενάριο, απόρροια της εύθραυστης επενδυτικής ψυχολογίας και της νευρικότητας που δημιουργείται για την επόμενη μέρα των εκλογών.
Για το ενδεχόμενο σημαντικής  πτωτικής επιτάχυνσης απαιτείται διάσπαση της ζώνης των 740 μονάδων (κλείσιμο Σεπτεμβρίου 2012 ΚΑΙ χαμηλό Οκτωβρίου 2012!!)
Σε αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας προχώρησε ο οίκος Fitch υποβαθμίζοντας το outlook σε αρνητικό από σταθερό, διατηρώντας την αξιολόγηση στην βαθμίδα Β.
Κύριος αρνητικός παράγοντας η πολιτική αβεβαιότητα και οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η χώρα όπως για παράδειγμα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που βάση δημοσκοπήσεων φαντάζει το πιθανότερο σενάριο.
Καθοριστική εβδομάδα αναμένεται για την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη με τις βουλευτικές εκλογές της χώρας μας να λαμβάνουν μέρος στις 25/1. Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων  δίνουν σταθερό προβάδισμα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ να ακολουθεί, και τη μεταξύ τους απόκλιση να διαφοροποιείται ανάλογα με την εκάστοτε δημοσκόπηση και μεθοδολογία.
Τέσσερις μέρες νωρίτερα, την Πέμπτη 21/1, αναμένεται η ανακοίνωση της ΕΚΤ για το πολυαναμενόμενο Quantitative Easing καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία πιέζουν όλο και περισσότερο την κατάσταση με τον αποπληθωρισμό να έχει χτυπήσει την Ευρωζώνη (-0,1%) από τον Δεκέμβρη του 2014.
Τα στοιχεία που έχει δώσει η ΕΚΤ στην δημοσιότητα αναφέρουν συζητήσεις για ποσοτική χαλάρωση πέριξ των 500 δις, όμως η κίνηση της SNB (κεντρική τράπεζα της Ελβετίας) να αποσύρει την παρέμβαση του νομίσματός της στο 1,20 σε σχέση με το ευρώ δημιουργεί βάσιμες υποψίες για ποσοτική χαλάρωση μεγαλύτερου μεγέθους (πιθανόν να αγγίξει το 1 τρις ευρώ).

Τμήμα Ανάλυσης Ελληνοαμερικανικής Χρηματιστηριακής ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης