Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mohamed El - Erian: Η ΕΚΤ μέσω του QE αγοράζει χρόνο για τους Ευρωπαίους πολιτικούς

tags :
Mohamed El - Erian: Η ΕΚΤ μέσω του QE αγοράζει χρόνο για τους Ευρωπαίους πολιτικούς
"Φυσικά, η σημερινή ανακοίνωση της ΕΚΤ θα έχει κάποιες θετικές επιδράσεις"
Μισοάδειο βλέπει ο Mohamed El - Erian το ποτήρι για τη ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ, με τον οικονομικό σύμβουλο της Allianz να αποσαφηνίζει πως «η ΕΚΤ ουσιαστικά αγοράζει χρόνο για τους Ευρωπαίους πολιτικούς».
Σε άρθρο του στους Financial Times, ο Mohamed El – Erian υπογραμμίζει πως η ΕΚΤ επιχειρεί να πετύχει τους στόχους της, χρησιμοποιώντας… ατελή εργαλεία!
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης και η κατ’ επέκταση αγορά κρατικών ομολόγων συνιστούν μία «άνευ προηγουμένου παρέμβαση της ΕΚΤ».
Μάλιστα, εκτός της παρεμβατικότητας του M. Draghi, ο El – Erian κάνει λόγο και για «ατελή - μικτά αποτελέσματα», επικαλούμενους τρεις παράγοντες:
1. Το μέγεθος του προγράμματος ήταν - σε γενικές γραμμές - αναμενόμενο από τις αγορές
2. Τα μέτρα δεν καθίστανται ικανά, ώστε να δικαιολογήσουν τη δέσμευση του Draghi πως «θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να διασώσει την Ευρωζώνη»
3. Η ΕΚΤ επιδιώκει πιο τολμηρούς στόχους, με αναμφίβολα ατελή εργαλεία
«Φυσικά, η σημερινή ανακοίνωση της ΕΚΤ θα έχει κάποιες θετικές επιδράσεις, καθώς η πρόσθετη ένεση ρευστότητας θα στηρίξει τα assets. Ακόμη και οι πιο αδύναμες κυβερνήσεις θα δουν τα επιτόκιά τους να μειώνονται, ενώ το ευρώ θα υποστεί σημαντικές πιέσεις» αναλύει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, συνοψίζοντας καταλήγει πως η ΕΚΤ ουσιαστικά ελπίζει μέσω του QE να αγοράσει χρόνο για τους Ευρωπαίους πολιτικούς, προκειμένου να συνεχίσουν την αναγκαία μεταρρυθμιστική τους πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης