Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βέτο της ΕΚΤ στην Ελλάδα - Δεν εγκρίνει την αύξηση κατά 10 δισ. του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων

tags :
Βέτο της ΕΚΤ στην Ελλάδα - Δεν εγκρίνει την αύξηση κατά 10 δισ. του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων
H ΕΚΤ απειλεί να αφήσει την Ελλάδα χωρίς καμία πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης, όταν λήξει, στις 28 Φεβρουαρίου 2015, το υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα
Βέτο σε ένα καίριο σημείο της ελληνικής πρότασης για τη διευθέτηση του χρέους θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η ΕΚΤ απειλεί να αφήσει την Ελλάδα χωρίς καμία πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης, όταν λήξει, στις 28 Φεβρουαρίου 2015, το υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΚΤ δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκρίνει την αύξηση κατά 10 δισ. ευρώ του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, προτείνει στους Ευρωπαίους εταίρους το εξής:
Η Ελλάδα να αυξήσει κατά 10 δισ. ευρώ το όριο έκδοσης βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων, ως χρηματοδότηση - γέφυρα για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, για τους επόμενους τρεις μήνες.
Όμως η ΕΚΤ δεν φαίνεται πρόθυμη να εγκρίνει την αύξηση του ορίου, κατά 10 δισ. ευρώ, των εκδόσεων εντόκων γραμματίων, όπως επιβεβαιώνουν στους Financial Times, δύο κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
"Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται πλήρως στην ΕΚΤ και η ΕΚΤ θα παίξει σκληρό παιχνίδι", δηλώνει στους Financial Times κορυφαία ευρωπαϊκή πηγή.
Χωρίς εκδόσεις εντόκων γραμματίων, η Ελλάδα θα εξέλθει από το πακέτο διάσωσης, χωρίς καμία πρόσβαση σε χρηματοδότηση για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010, οπότε και η χώρα έλαβε το πρώτο πακέτο διάσωσης.
Όπως προειδοποιούν οι Financial Times, η στάση αυτή της ΕΚΤ αυξάνει τον κίνδυνο αντιπαράθεσης μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων της.
Εάν αυτή η αντιπαράθεση δεν αποκλιμακωθεί, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η Ελλάδα να ξεμείνει από ρευστότητα μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Ταυτόχρονα, αν αυτό συμβεί, τότε θα πληγεί κάθε αίσθημα αισιοδοξίας στους κύκλους των επενδυτών, σε ό,τι αφορά το εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης που προτείνει η Αθήνα.
H ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη διαμηνύσει πως δεν χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια από τους εταίρους έως και τον Ιούνιο.
Ωστόσο, αρκετοί είναι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που εκφράζουν φόβους πως, χωρίς πρόγραμμα, ο πανικός θα επιστρέψει στις αγορές, ενώ δεν θα μπορούν να αποφευχθούν φαινόμενα, όπως το bank run.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, κατά τη διάρκεια της αυριανής συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναμένεται να πιέσει τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε ο τελευταίος να ζητήσει από την Ευρωζώνη μια τεχνικής φύσεως παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.
Την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως πιθανότατα θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup, την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητηθεί το ελληνικό σχέδιο διάσωσης.
Aύριο Τετάρτη ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, θα συναντηθεί στη Φρανκφούρτη με τον διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Eυρωπαίοι αξιωματούχοι που έχουν γνωρίσει τον Γ. Βαρουφάκη διαμηνύουν πως ο ίδιος επιμένει:
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγρλαμματος για πολιτικούς λόγους.
"(Oι Έλληνες) θεωρούν πως βρίσκονται σε μια αποστολή και δίνουν την εντύπωση πως είναι έτοιμοι να ρισκάρουν πολύ", δηλώνει στους Financial Times τραπεζίτης που συμμετείχε στις συναντήσεις του Γ. Βαρουφάκη στο Λονδίνο.
Mια ακόμη πιθανή πηγή χρηματοδότησης για την Ελλάδα - σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα - είναι τα κέρδη ύψους 1,9 δισ. ευρώ που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει στα χαρτοφυλάκιά της.
Με βάση τις συμφωνίες του 2012, τα 1,9 δισ. ευρώ πρέπει να επιστραφούν στην Αθήνα, αλλά ακόμη αυτό δεν έχει γίνει.
Αξιωματούχοι των Βρυξελλών διαβεβαιώνουν πως αυτά τα κεφάλαια δεν αναμένεται να επιστραφούν στα κρατικά ταμεία της Ελλάδας, εάν η χώρα δεν καταλήξει σε μια ευρύτερη συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

Tι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

«Όχι» της ΕΚΤ στην ανταλλαγή ομολόγων – Ζητά πρόσθετες εγγυήσεις από την Ελλάδα
«Όχι» στην πρόταση του Γ. Βαρουφάκη περί ανταλλαγής ομολόγων (bond swap) φέρεται πως λέει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ειδικότερα, αξιωματούχοι της Κομισιόν, μιλώντας στο γερμανικό οικονομικό πρακτορείο MNI, εκτιμούν πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αποδεχθεί το σχέδιο της Ελλάδας για το χρέος, έτσι όπως εκφράστηκε χθες από τον Γ. Βαρουφάκη.
«Η ΕΚΤ δεν δέχεται την ανταλλαγή ομολόγων, επιθυμεί την πλήρη αποπληρωμή του υπάρχοντος χρέους» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διαμηνύουν πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αποδεχθεί μία πολιτική συμφωνία, καθώς η Φρανκφούρτη επιζητά σαφείς εγγυήσεις.
Όσον αφορά το ζήτημα της τρόικας, θεωρούν πως η συζήτηση περί κατάργησης της τριμερούς επιτροπής προς το παρόν βρίσκεται εκτός του τραπεζιού της διαπραγμάτευσης.
Πάντως, οι αξιωματούχοι της Κομισιόν εκφράζουν την πεποίθηση πως Αθήνα και Βρυξέλλες θα καταλήξουν σε συμβιβασμό.
Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως μέχρι στιγμής οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης τάσσονται εναντίον των προτάσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
«Ο ρόλος του Juncker έγκειται στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
Ας σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας αύριο, Τετάρτη, θα συναντηθεί με τον J.C. Juncker και τον F. Hollande.
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της στον J.C. Juncker προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία – γέφυρα, όπου θα εξασφαλίσει στην Ελλάδα τη συνέχεια της ρευστότητας και θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μία νέα συμφωνία για το δημόσιο χρέος» καταλήγουν οι αξιωματούχοι της Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης