Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Διχασμένη η ΕΚΤ μετά την απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα - Στα 60 εκ. οι εκροές καταθέσεων στις 5/2

FT: Διχασμένη η ΕΚΤ μετά την απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα - Στα 60 εκ. οι εκροές καταθέσεων στις 5/2
«Η χθεσινή απόφαση φέρνει την ΕΚΤ στο πολιτικό πεδίο»
Χωρισμένη στα δύο φαίνεται πως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά την αιφνίδια απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα.
Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, ο διχασμός στους κόλπους της ΕΚΤ υπογραμμίζει την έκθεση της ΕΚΤ στις κατηγορίες περί επέμβασης του Mario Draghi στην πολιτική διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.
«Η ΕΚΤ έχει καταστήσει ξεκάθαρο πως δεν αποδέχεται το σχέδιο εξόδου της Ελλάδα από το πρόγραμμα» σημειώνει, παραπέμποντας στην πρόωρη απόφαση της ΕΚΤ να μην αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η ΕΚΤ όφειλε να αναμένει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα λήξης του προγράμματος, προκειμένου να λάβει την απόφαση απόρριψης των ελληνικών ομολόγων.
Η ΕΚΤ άλλωστε, συνεχίζει η εφημερίδα, κατηγορήθηκε από πολλούς πως η απόφαση της Τετάρτης συνιστά πολιτική παρέμβαση.
«Η χθεσινή απόφαση φέρνει την ΕΚΤ στο πολιτικό πεδίο» σημειώνουν διάφοροι αναλυτές, μιλώντας στους Financial Times.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΕΚΤ, Ελλάδα και Ευρωζώνη δύσκολα θα συμφωνήσουν έως το επόμενο Eurogroup για ένα πλήρες πρόγραμμα.
Όμως, oι Eυρωπαίοι τραπεζίτες εκφράζουν την πεποίθηση πως μία νέα παράταση του υφιστάμενου προγράμματος θα έδινε τον κατάλληλο χρόνο για την διαπραγμάτευση.
Παράλληλα, επισημαίνουν πως η απόρριψη των ελληνικών ομολόγων δεν επηρεάζει τη ρευστότητα των τραπεζών, δεδομένης της ύπαρξης του ELA.
Όμως, υπενθυμίζει η εφημερίδα, το ELA μπορεί ανά πάσα στιγμή να διακοπή…
Βάσει του σκεπτικού της ΕΚΤ, οι επιπτώσεις της απόφασης της ΕΚΤ είναι περιορισμένες και αυτό φάνηκε από τις σημερινές εκροές καταθέσεων, οι οποίες ανήλθαν μόλις σε 60 εκ. ευρώ, καταλήγουν οι Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης