Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Αν αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει, 5 χώρες θα πάρουν σειρά

UBS: Αν αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει, 5 χώρες θα πάρουν σειρά
Να μην εφησυχάζουν οι επενδυτές - Μεγάλες οι οικονομικές συνέπειες του Grexit
Οι διασπάσεις των νομισματικών ενώσεων είναι πολύ σπάνιες για έναν απλό λόγο: Οδηγούν στην καταστροφή, αναφέρει ο οικονομολόγος της UBS, Paul Donovan.
O ίδιος εκτιμά ότι αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, γεγονός που θα οδηγήσει σε κατάρρευση της Ευρωζώνης και ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.
Η διαδικασία μπορεί να μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία, καθώς η εκροή καταθέσεων μπορεί να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να σπάσουν τις υποσχέσεις τους και προωθήσουν τον τερματισμό της νομισματικής ένωσης.

Τα πιθανά σενάρια του παίγνιου για την Ελλάδα:
Embedded image permalink

Σε ανάλυσή του, ο Donovan προειδοποιεί ότι οι επενδυτές έχουν «εφησυχάσει» όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Το Grexit θα μπορούσε να προκαλέσει φυγή κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και «ξεπούλημα» στα assets, εγείροντας ερωτήματα για την ικανότητα των Ευρωπαίων αξιωματούχων να διασφαλίσουν τη συνοχή της ευρωζώνη, προειδοποιεί η UBS.
Είναι πολύ δύσκολο για τις κυβερνήσεις να ελέγξουν την πρόοδο της διάλυσης της νομισματικής ένωσης επειδή το παράδειγμα μιας εξερχόμενης χώρας θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο στα μάτια των άλλων μελών της νομισματικής ένωσης.
Η έξοδος της Ελλάδας θα αποκαλύψει ότι το ευρώ δεν είναι αμετάκλητο, γεγονός που θα στρέψει την προσοχή των επενδυτών σε αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία ακόμη και η Ιταλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης