Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Mundo: Ισόπαλοι 0-0 Βαρουφάκης - Eurogroup – «Αποτυχία» η λέξη κλειδί της συνεδρίασης

El Mundo: Ισόπαλοι 0-0 Βαρουφάκης - Eurogroup – «Αποτυχία» η λέξη κλειδί της συνεδρίασης
Δυσοίωνο προοιωνίζεται το μέλλον των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα
Σε κάθε συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ζώνης του ευρώ υπάρχει πάντα μια λέξη – κλειδί που τη χαρακτηρίζει.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης τέτοιες λέξεις ήταν «έκτακτη ανάγκη», «διάσωση», «τελεσίγραφο», όμως τώρα με την Ελλάδα το λεξιλόγιο είναι διαφορετικό, σημειώνει σε άρθρο της η ισπανική εφημερίδα El Mundo, με τίτλο «Βαρουφάκης - Eurogroup 0-0», με την πλειονότητα των αξιωματούχων να κάνει λόγο για εποικοδομητική συζήτηση, όταν θα μπορούσαν καλύτερα να έχουν επιλέξει μια άλλη λέξη: «αποτυχία».
Στο δημοσίευμα τονίζεται η αποτυχία επίτευξης μιας οποιαδήποτε συμφωνίας με την Ελλάδα ή της ύπαρξης προόδου στον πρώτο γύρο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, που φαίνεται ότι θα είναι μακρά και περίπλοκη.
Οι παρόντες συμφώνησαν ότι το καλύτερο που πρέπει να γίνει για να συμφωνήσουν, είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου, όμως παρά το γεγονός ότι «εξερευνήθηκα όλες οι οδοί, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του προγράμματος διάσωσης», όπως εξήγησε και ο ευρωπαίος επίτροπος Pierre Moscovici, δεν μπόρεσαν καν να συμφωνήσουν ούτε στα ελάχιστα συμπεράσματα.
Αυτό είναι ενδεικτικό του δυσοίωνου μέλλοντος εν όψει και της σημερινής συνόδου κορυφής.
Το πρόβλημα, σημειώνεται στο άρθρο της ισπανικής εφημερίδας, είναι σοβαρό τόσο από άποψη ουσίας όσο και μορφής.
Από τη μια πλευρά υπάρχει η ασταμάτητη δύναμη των Ελλήνων, ωθούμενη από τα συλλαλητήρια στην Αθήνα και με τη ρωσική υποστήριξη.
"Εάν υπάρξει αίτημα (σ.σ. για οικονομική βοήθεια) από την ελληνική κυβέρνηση, φυσικά, και θα μελετηθεί», τόνισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov.
Από την άλλη, οι μεγάλοι του Eurogroup παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.
Το σχέδιο ήταν να «ακούσουμε τις ιδέες και τις φιλοδοξίες» της νέας κυβέρνησης, άμεσα, χωρίς μεσάζοντες.
Όμως, αυτό δεν συνέβη, δεν υπήρξαν σαφείς προτάσεις με αριθμούς ούτε κάποια εξήγηση για τη μαγική συνταγή που θα επιτρέψει να μπει τέλος στη λιτότητα.
Οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι να εξετάσουν τρόπους ώστε να εξευρεθεί μια εναλλακτική λύση εντός νομικών πλαισίων: μπορεί να αλλάξει το όνομα της τρόικας, όμως δεν θα αλλάξει η ουσία, σημειώνεται.
Επίσης, μπορεί να επεκταθεί το πρόγραμμα βοήθειας, όμως η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει κάτι στέρεο, κάτι που χθες δεν συνέβη, με τα… γεράκια να χάνουν πλέον την υπομονή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης