Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αναστείλει την πρόοδο της Ευρωζώνης - Ανοίγει η ψαλίδα

WSJ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αναστείλει την πρόοδο της Ευρωζώνης - Ανοίγει η ψαλίδα
Καμία χώρα δεν μπορεί να επιτύχει μία ασφαλή οικονομική πορεία, χωρίς την έγκριση των αγορών
Βέβαιος πως η Ελλάδα δεν καθίσταται ικανή για να αποσταθεροποιήσει την Ευρωζώνη εμφανίζεται ο συντάκτης της Wall Street Journal, Simon Nixon.
«Ορισμένοι θεωρούσαν πως η σύγκρουση Ελλάδας – Ευρωζώνης θα επιβάρυνε το outlook της ευρωπαϊκής οικονομίας» εξηγεί ο Αμερικανός αναλυτής.
Όμως, συνεχίζει, η πραγματικότητα τους διαψεύδει καθώς η ευρωπαϊκή ανάκαμψη εδραιώνεται και επιταχύνεται, χάρη στο αδύναμο ευρώ, το οποίο έχει υποχωρήσει κατά -19% από τις αρχές του 2014.
Επικουρικά λειτουργεί και η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου αλλά και η πτώση των επιτοκίων δανεισμού των κρατών – μελών.
Για πρώτη φορά μετά το 2007, η Κομισιόν εκτιμά πως όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα επιστρέψουν σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
Παράλληλα, προσθέτει το δημοσίευμα, τα τραπεζικά και ταμειακά αποθέματα αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων ετών, ενώ ο τραπεζικό δανεισμός βρίσκεται σε υψηλό 7 ετών.
Όμως, παρατηρεί η Wall Street Journal, η περιρρέουσα ανάκαμψη παρουσιάζει ποικίλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών.
«Αυτές τις ημέρες καταδεικνύεται πως η μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη έγκειται στην πολιτική» τονίζει ο S. Nixon.
«Η Ελλάδα συνιστά παράδειγμα για το πόσο γρήγορα η ανάκαμψη μπορεί να ανακοπεί λόγω μίας πολιτικής κρίσης ή μίας κυβερνητικής αλλαγής» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Τα κόμματα, παρόμοιας ιδεολογίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφουν υψηλές επιδόσεις σε μία σειρά χωρών, καθώς η ανεργία και η διαφθορά έχουν δυσαρεστήσει μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ισπανία και η Ιρλανδία, με το Podemos και το Sinn Fien αντίστοιχα.
Όμως, διατείνει το αμερικανικό δημοσίευμα, από την ελληνική κρίση εξάγουμε το συμπέρασμα πως καμία χώρα δεν μπορεί να επιτύχει μία ασφαλή οικονομική πορεία, χωρίς την έγκριση των αγορών.
Σ’ αυτό το σημείο κλειδί άλλωστε, έγκειται και η διαφοροποίηση της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης