Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Αντιμέτωπη με κρίση ρευστότητας η Ελλάδα - Δύσκολες αποφάσεις για την κυβέρνηση

tags :
WSJ: Αντιμέτωπη με κρίση ρευστότητας η Ελλάδα - Δύσκολες αποφάσεις για την κυβέρνηση
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε την τετράμηνη παράταση του προγράμματος την προηγούμενη εβδομάδα, δεν εξασφάλισε πρόσβαση σε ρευστό
Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίση ρευστότητας, προειδοποιεί η Wall Street Journal, με τις ελπίδες για χρηματοδοτική βοήθεια άμεσα από την ευρωζώνη να είναι περιορισμένες.
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε την τετράμηνη παράταση του προγράμματος την προηγούμενη εβδομάδα, δεν εξασφάλισε πρόσβαση σε ρευστό.
Για να «ξεκλειδώσει» τα χρήματα η Αθήνα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα μέτρων λιτότητας και οικονομικών μεταρρυθμίσεων με τους πιστωτές της και να περάσει τα σχετικά νομοσχέδια από το ελληνικό κοινοβούλιο, τονίζει η WSJ.
H διαδικασία αναμένεται να πάρει μήνες διαπραγματεύσεων, αλλά η Ελλάδα ξεμένει από χρόνο.
Πρέπει να αποπληρώσει 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο, με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί την Παρασκευή, ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Εγκλωβισμένη ανάμεσα στα μειωμένα φορολογικά έσοδα και τη λήξη των υποχρεώσεών της, η Αθήνα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με προβλήματα ρευστότητας πριν τα τέλη Μαρτίου, δηλώνει αξιωματούχοι της ευρωζώνης, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.
Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με κάποιες δύσκολες αποφάσεις:
Η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει χρήση των υφιστάμενων αποθεμάτων σε ρευστό και να καθυστερήσει περαιτέρω την αποπληρωμή των προμηθευτών της, μια τακτική που χρησιμοποιούνταν συχνά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η οποία όμως έχει οδηγήσει σε στραγγαλισμό της οικονομίας.
Η ευρωζώνη είναι μάλλον απίθανο να δώσει περαιτέρω περιθώριο στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι ξεμένει από μετρητά, όπως δήλωσε ο Valdis Dombrovskis, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος παρακολουθεί την απόδοση της Ελλάδας στο πρόγραμμα, σε συνεργασία με τον ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή του προγράμματος, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Όσον αφορά το ελληνικό αίτημα περί αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης εκτιμούν ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι πιθανό, καθώς η ΕΚΤ δεν θέλει να αφήσει τις τράπεζες να φορτωθούν περισσότερους τίτλους ελληνικούς υψηλού ρίσκου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης