Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Υποβαθμίζει σε Caa1 το όριο (ceiling) για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες - Κίνδυνος επιβολής capital controls

Moody's: Υποβαθμίζει σε Caa1 το όριο (ceiling) για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες - Κίνδυνος επιβολής capital controls
Δεν επηρεάζεται η αξιολόγηση Caa1 της Ελλάδας από την υποβάθμιση του ceiling των καταθέσεων στις τράπεζες, αλλά ούτε και οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών
Νέο χτύπημα στην ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες έρχεται από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Moody's.
Ο οίκος προχώρησε στην υποβάθμιση - μείωση, σε Caa1, από Ba3 προηγουμένως, του ορίου (ceiling) για τις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών.
Πρόκειται για το όριο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, σε εγχώριο και ξένο νόμισμα (local and foreign-currency bank deposit ceiling).
Ωστόσο όπως εξηγεί η Moody's, δεν επηρεάζεται η αξιολόγηση Caa1 της πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα.
"Η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει καμία επιπλοκή σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση Caa1 της Ελλάδας, η οποία έχει τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης με ορατό τον κίνδυνο υποβάθμισης (review for downgrade), ήδη από τις 6 Φεβρουαρίου του 2015", καθιστά σαφές ο οίκος.
Επίσης, δεν επηρεάζονται ούτε οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Ανεπηρέαστα παραμένουν και τα όρια (ceilings) για τα ελληνικά ομόλογα, για τα οποία παραμένουν οι αξιολογήσεις Ba3/NP.
Όπως εξηγεί στην έκθεση που δημοσιοποίησε η Moody's, τα όρια (ceilings) για τις τραπεζικές καταθέσεις, σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, αντανακλούν τον κίνδυνο μια κυβέρνηση να επιβάλλει περιορισμούς σε ό,τι αφορά την πρόσβαση, στις καταθέσεις, σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, αντίστοιχα.
Η απόφαση να υποβαθμιστεί το όριο για τις τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα αντανακλά την εξής παραδοχή: Ο κίνδυνος επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και στην πρόσβαση στις καταθέσεις, στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να θωρακιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δεν είναι μικρότερος από τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Η αύξηση της αβεβαιότητας για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων δανειστών της είχε σοβαρό, αρνητικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες.
Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody's, οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες έχουν φτάσει κοντά στα 25 δισ. ευρώ, από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2014, ήτοι η καταθετική βάση των ελληνικών τραπεζών έχει μειωθεί κατά 15%.
Οι καταθέσεις των ιδιωτών στις ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα 10 ετών.
Όπως εξηγεί στη συνέχεια η Μοοdy's, παρά το γεγονός πως η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης μείωσε τις εκροές καταθέσεων, το βέβαιο είναι πως οι διαπραγματεύσεις των επόμενων τεσσάρων μηνών θα είναι γεμάτες προκλήσεις.
Η πιθανότητα να αυξηθούν εκ νέου οι πιέσεις προς τις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών είναι υψηλή.
Για τον λόγο αυτό, αυξάνεται ο κίνδυνος επιβολής περιοριστικών μέτρων στα κεφάλαια και τις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να θωρακιστεί η φερεγγυότητά τους.
Ο κίνδυνος αυτός είναι τόσο υψηλός όσο και ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, επαναλαμβάνει η Moody's.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης