Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Η Ελλάδα «τεστάρει» την αξιοπιστία της ΕΚΤ - Έρχονται νέες ΑΜΚ στις τράπεζες;

WSJ: Η Ελλάδα «τεστάρει» την αξιοπιστία της ΕΚΤ - Έρχονται νέες ΑΜΚ στις τράπεζες;
«Όσο περισσότερο εντείνεται η σύγκρουση μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, τόσο αυξάνεται η πίεση στην ΕΚΤ»
(upd)«Η ελληνική κρίση δοκιμάζει την αξιοπιστία της ΕΚΤ» τιτλοφορείται δημοσίευμα της Wall Street Journal, αναφερόμενο στη βοήθεια ή μη του Mario Draghi προς την Αθήνα και τις ελληνικές τράπεζες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, η ΕΚΤ καλείται να διαχειριστεί ένα δύσκολο ζήτημα αξιοπιστίας, το οποίο έγκειται στην ελληνική κρίση.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από την ΕΚΤ την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ρευστότητα.
Όμως, η ΕΚΤ απορρίπτει το ελληνικό αίτημα, τονίζοντας πως η αγορά πρόσθετων εντόκων γραμματίων θα συνιστά έμμεση χρηματοδότηση της ΕΚΤ στην Αθήνα.
«Η ΕΚΤ, ως επόπτης των ελληνικών τραπεζών, καλείται να αντιμετωπίσει ακόμη ένα φλέγον ζήτημα: Θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν την ανεπαρκή ρευστότητά τους, προκειμένου να συμβάλλουν στο roll over των υπαρχόντων ελληνικών εντόκων;» διερωτάται η αμερικανική εφημερίδα.
H λογική, σημειώνει το δημοσίευμα, απαιτεί από τις τράπεζες να συρρικνώνουν την έκθεσή τους σε κρατικό χρέος, σε συνθήκες ακραίας πίεσης.
«Πάντως, μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν τα ελληνικά έντοκα γραμμάτια. Βέβαια, αρκετοί Ευρωπαίοι προειδοποιούν πως αυτή η τακτική θέτει μεγάλους κινδύνους στην αξιοπιστία της ΕΚΤ ως τραπεζικού επόπτη» υπερθεματίζει  η Wall Street Journal.
Ένα ακόμη ζωτικό ερώτημα αφορά την επάρκεια των τραπεζικών κεφαλαίων.
Όπως εξηγεί, όσο η Ελλάδα πλησιάζει στο ταμειακό κραχ, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες λόγω των «κόκκινων» δανείων.
Άλλωστε, σύμφωνα με την Citigroup, η κεφαλαιακή επάρκεια της Eurobank στα τέλη του 2014 υποχώρησε στο 5% , όταν το κατώτατο όριο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ορίζεται στο 10%.
«Ορισμένοι τραπεζίτες της ΕΚΤ εκτιμούν πως οι ελληνικές τράπεζες χρήζουν μίας νέας ουσιαστικής κεφαλαιακής στήριξης, μέσω του ΤΧΣ» τονίζει η Wall Street Journal.
Βέβαια, ένα τέτοιο σενάριο απαιτεί την έγκριση του ESM.
«Όσο περισσότερο εντείνεται η σύγκρουση μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, τόσο αυξάνεται η πίεση στην ΕΚΤ» καταλήγει  η Wall Street Journal, το οποίο υπενθυμίζει το πλήθος των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο Mario Draghi.

Πρώτη ενημέρωση: 22:30, Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης