Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall, μετά τη Fed – Στο +0,91% ο S&P 500, o Nasdaq +1,51%

Άνοδος στη Wall, μετά τη Fed – Στο +0,91% ο S&P 500, o Nasdaq +1,51%
Θετικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Άνοδο σημείωσαν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Πέμπτη 2 Μαΐου 2024, μετά την απόφαση της Federal Reserve να αφήσει τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% - 5,5%, αλλά με την «υπόσχεση» πως δεν θα υπάρξει κάποια αύξηση στο άμεσο μέλλον.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε αύξηση +0,85% στις 38.225 μον., ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +0,91% στις 5.064 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε αύξηση +1,51% στις 15.840 μον.
φσαδφσδαφσαδ.JPG
Στο ταμπλό, η Qualcomm κέρδισε +9,74%, χάρη στα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη και έσοδα για το τρίμηνο, αλλά και λόγω του ισχυρού guidance.
Η DoorDash υποχώρησε -10,32% λόγω μη αναμενόμενων ζημιών…

Στις αγορές εμπορευμάτων, μικτά κινήθηκαν οι τιμές πετρελαίου στις διεθνής αγορές.
Ειδικότερα, η τιμή του Brent ενισχύθηκε 0,2% στα 83,60 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του αργού WTI σημείωσε πτώση 0,2% στα 78,86 δολάρια.
Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κέρδισε 0,2% στα 2.316 δολ./oz.
Επιπλέον, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 4,57% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά επτά μονάδες βάσης στο 4,89%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0726 δολ.

Όπως προειπώθηκε, κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο προέδρος της Fed, Jerome Powell, απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων ως επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας, παρά τις πρόσφατες ενδείξεις έστω και ήπιας αναθέρμανσης του πληθωρισμού.
Η έμφαση που έδωσε ο κεντρικός τραπεζίτης στην επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας, που πιθανότατα δεν είναι αύξηση, «είναι καταπραϋντική για τις χρηματοπιστωτικές αγορές», σύμφωνα με τον Eric Winograd της Alliance Bernstein.
Αυτό το οποίο μένει λοιπόν να διευθετηθεί είναι το πότε θα αρχίσει η ομοσπονδιακή τράπεζα να χαλαρώνει τα λουριά της νομισματικής σύσφιξης.

Στα μάκρο, σε υψηλό ενός έτους παρέμεινε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ τον Μάρτιο.
Αναλυτικότερα, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 69,4 δισ. δολάρια τον Μάρτιο, σε ίδια σχεδόν επίπεδα με τα 69,5 δισ. δολάρια του Φεβρουαρίου.
Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στις αρχές του 2024 μετά τη συρρίκνωσή του το προηγούμενο έτος στο χαμηλότερο επίπεδο από την περίοδο πριν την πανδημία.
Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου έπαιξαν τον ρόλο τους, ωστόσο οι Αμερικανοί αγόρασαν και περισσότερα εισαγόμενα αγαθά, που συνήθως είναι σημάδι υγιούς οικονομίας.

Στις 208.000 παρέμειναν οι αιτήσεις για νέο επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 27 Απριλίου, σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ (DOL).
Πρόκειται για τον ίδιο αριθμό αιτήσεων, όπως δηλαδή κατεγράφη και την προηγούμενη εβδομάδα (αναθεωρημένη από 207.000) και ήταν καλύτερη από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για 212.000.
Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων κατήλθε στις 210.000, μείωση 3.500 από τον μη αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.

Tο κόστος εργασίας ανά μονάδα, δηλαδή η αμοιβή που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για την παραγωγή μίας μονάδας προϊόντος λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβολές στην παραγωγικότητα, αυξήθηκε με ρυθμό 4,7% στο πρώτο τρίμηνο αφότου είχε παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητο στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Την ίδια ώρα η παραγωγικότητα ακολούθησε εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία, εμφανίζοντας οριακή αύξηση με ετήσιο ρυθμό 0,3% στις αρχές του 2024 μετά την ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση κατά 3,5% στο περασμένο τρίμηνο.
Σε επίπεδο έτους, το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 1,8% από πέρυσι και η παραγωγικότητα κατά 2,9%.
Σημειώνεται ότι η τάση στο κόστος εργασίας είναι συνήθως να ενισχύεται έντονα στα πρώτα τρίμηνα των τελευταίων ετών, αλλά να μετριάζεται στην πορεία τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης