Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Δεν εμπνέει ανησυχία ο αντίκτυπος για τις χώρες του Κόλπου από την πτώση του πετρελαίου

CNBC: Δεν εμπνέει ανησυχία ο αντίκτυπος για τις χώρες του Κόλπου από την πτώση του πετρελαίου
Οι χώρες – εξαγωγείς πετρελαίου θα καταγράψουν έλλειμμα 7,7% του ΑΕΠ το 2015, μετά την πτώση κατά 50% της τιμής του Brent
Ιδιαιτέρως... καταπονημένες εμφανίζονται οι οικονομίες των χωρών – εξαγωγέων πετρελαίου του Κόλπου, σύμφωνα με νέες προβλέψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αν και οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Οι προϋπολογισμοί του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) θα καταγράψουν έλλειμμα 7,7% του ΑΕΠ το 2015, μετά την πτώση κατά 50% της τιμής του πετρελαίου Brent κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, αναφέρει έκθεση του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας (IIF) που δημοσιοποιήθηκε το σαββατοκύριακο, που είναι σημαντικά κάτω των διψήφιων πλεονασμάτων που κατέγραφαν τα τελευταία χρόνια.
Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, είναι σε τροχιά να γράψει έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία φέτος, επισημαίνεται στην έκθεση του IIF.
Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η όγδοη μεγαλύτερη παραγωγός παγκοσμίως, θα καταγράψει έλλειμμα 4,3% του ΑΕΠ έναντι πλεονάσματος 6,7% το 2014.
Παρόμοιες ανησυχίες έχει εκφράσει και η Moody's, η οποία σε πρόσφατη έκθεσή της σημειώνει ότι «μεγάλες χώρες – εξαγωγείς πετρελαίου, όπως το Ομάν, το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία είναι πιθανόν να καταγράψουν τη μεγαλύτερη επιδείνωση και αντί των μεγάλων δίδυμων πλεονασμάτων αναμένεται να παρουσιάσουν δίδυμα ελλείμματα».
Ωστόσο, παρά τις οδυνηρές οικονομικές προβλέψεις, αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές των χωρών του Κόλπου.
«Βραχυπρόθεσμα, τα άφθονα δημόσια συναλλαγματικά αποθέματα και το χαμηλό χρέος στις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου θα μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου στην οικονομική δραστηριότητα και θα επιτρέψουν τη συνεχή αύξηση των δημοσίων δαπανών, αν και με χαμηλότερο ρυθμό έναντι των πρόσφατων χρόνων», σημειώνει το IIF.
To Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομίας δεν αναμένει ότι το φθηνότερο πετρέλαιο θα αυξήσει τις περικοπές δημοσίων δαπανών, επικαλούμενο τα ισχυρά συναλλαγματικά αποθέματα, τα οποία στην περιοχή φθάνουν τα περίπου 2,2 τρισ. δολάρια, ενώ το ακαθάριστο δημόσιο χρέος φθάνει μόλις περί το 13% του ΑΕΠ.
Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο για τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τη Moody's, τα συναλλαγματικά αποθέματα θα πέσουν στα 617 δισ. δολάρια από τα 734 δισ. δολάρια που είναι τώρα.
Όμως, ακόμη και στην περίπτωση αυτή, θα είναι περισσότερο από επαρκή για την κάλυψη ενός ακόμη μεγάλου ελλείμματος ενός επιπλέον έτους με χαμηλές τιμές πετρελαίου, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης.
Εν τω μεταξύ, το ράλι του αμερικανικού νομίσματος στις πρόσφατες συνεδριάσεις έχει πολύ μικρό αντίκτυπο στα νομίσματα των χωρών του Κόλπου σε σύγκριση με άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.
Τις τελευταίες τριάντα ημέρες, το δολάριο έχει ενισχυθεί πάνω από 6%, ενώ το ριάλ της Σαουδικής Αραβίας, το ντιρχάμ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το δηνάριο του Μπαχρέιν παραμένουν σταθερά.
Από την άλλη, το ρούβλι της Ρωσίας και το νάιρα της Νιγηρίας έχουν απολέσει το 2% της αξίας τους.
Όλες οι χώρες του Κόλπου, εξαιρουμένου του Κουβέιτ, έχουν συνδέσει τα νομίσματά τους με το δολάριο και παρά την πτώση του πετρελαίου, οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν επανειλημμένως επισημάνει ότι δεν βιάζονται να αλλάξουν την πρόσδεση με το δολάριο.
«Τα νομίσματα οικονομιών εξαρτώμενων από εμπορεύματα τυπικά δέχονται υποτιμητικές πιέσεις όταν οι τιμές των εμπορευμάτων υποχωρούν», σημειώνει η Moody's και προσθέτει ότι «στην περίπτωση των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, όμως, τα πολύ υψηλά αποθέματα σε σκληρό νόμισμα τους έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής να αποκρούσουν τις υποτιμητικές πιέσεις που απορρέουν από την αστάθεια των τιμών του πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι τα νομίσματά τους είναι συνδεδεμένα με το δολάριο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης