Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MarketWatch: Έτοιμη η Ελλάδα να παίξει το χαρτί της Ρωσίας - Η Ε.Ε αγνοεί τη γεωπολιτική

MarketWatch: Έτοιμη η Ελλάδα να παίξει το χαρτί της Ρωσίας - Η Ε.Ε αγνοεί τη γεωπολιτική
Η ΕΕ φαίνεται διατεθειμένη όχι μόνο να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ αλλά και να αναιρέσει 70 χρόνια προσπάθειας
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παίξει το χαρτί της Ρωσίας, δίνοντας έτσι μια νέα γεωστρατηγική διάσταση στην κρίση του ευρώ.
Αυτό αναφέρει σημερινή ανάλυση του MarketWatch, την οποία υπογράφει ο Darrell Delamaide, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην προγραμματισμένη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin στη Μόσχα στις αρχές του επόμενου μήνα.
Αντιμέτωπη με την αδιαλλαξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη λιτότητα και την ελάφρυνση του βάρους του χρέους της, η ελληνική κυβέρνηση καταγράφει μια στροφή προς τη Ρωσία για βοήθεια.
Η ελληνική οικονομία μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα ασήμαντο τμήμα του συνολικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ΕΕ, αλλά η θέση της στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής εξακολουθεί να έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία.
Αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ εργάστηκαν τόσο σκληρά στη μεταπολεμική περίοδο για να κρατήσουν την Ελλάδα μακρυά από το σοβιετικό στρατόπεδο, υποστηρίζοντας την ως μέλος του ΝΑΤΟ.
Πολλοί έχουν κατηγορήσει την ΕΕ ότι έχει πυροδοτήσει την κρίση στην Ουκρανία, επιμένοντας ότι το Κίεβο πρέπει να επιλέξει μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας.
Τώρα, με παρωπίδες στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του ευρώ, η ΕΕ φαίνεται διατεθειμένη όχι μόνο να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ, - με απρόβλεπτες συνέπειες - αλλά επίσης να αναιρέσει 70 χρόνια προσπάθειας κρατώντας σταθερά τη χώρα στο δυτικό στρατόπεδο.
Ο Τσίπρας συνεχίζει να αψηφά τον εκφοβισμό από τις αρχές των Βρυξελλών, κωλυσιεργώντας για τις "τεχνικές" λεπτομέρειες που αφορμούν τη συμμόρφωση της χώρας με τους όρους της διάσωσης.
Οι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να βγάλουν την κρίση έξω από το στενό χώρο του ενοχικού δικαίου όσον αφορά το χρέος και να ασχοληθούν με το θέμα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και την πραγματική ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα.
Ο Τσίπρας πρόκειται να μεταβεί στο Βερολίνο την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει εκ νέου με τη Merkel και άλλους Γερμανούς αξιωματούχους.
Φαίνεται ότι εξακολουθεί να καλλιεργεί κάποια ελπίδα για ένα σύνολο πολιτικών που μπορεί να θέσει εκ νέου την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης.
Η Merkel, όμως, δεν χάνει χρόνο να τροφοδοτήσει αυτές τις ελπίδες, αναφέροντας στο γερμανικό κοινοβούλιο την Πέμπτη ότι "κανείς δεν μπορεί να περιμένει μια λύση για τα προβλήματα στην Ελλάδα το βράδυ της Δευτέρας".
Έτσι τα βλέμματα στρέφονται πια στην επίσκεψη του Έλληνα ηγέτη στη Μόσχα στις 8 Απριλίου.
Οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κρύβουν ότι έχουν τις πολιτικές ρίζες τους στο μαρξισμό και το ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
Επιπλέον, υπάρχουν ισχυροί δεσμοί και συμπάθεια μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, λόγω του δεσμού τους με την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Όσοι ήθελαν να πιστεύουν ότι ο Putin είναι σε δύσκολη θέση και ότι η Ρωσία έχει αρκετά προβλήματα από μόνη της για να διαθέσει οποιαδήποτε βοήθεια για τη φτωχή, μικρή Ελλάδα, υποτιμούν το στρατηγικό όραμα του Ρώσου ηγέτη.
Με το ΝΑΤΟ σε υψηλή επιφυλακή όσον αφορά τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρέπει να είναι αυξανόμενη ανησυχία στην Ουάσινγκτον για την επεκτατική επιρροή της Μόσχας στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης.
Στην πραγματικότητα, η αμερικανίδα Victoria Nuland, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, ήταν στην Αθήνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή.
Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε ευρέως έδειχνε μια χαλαρή κουβέντα με τον Τσίπρα, η οποία χωρίς αμφιβολία πρόκειται να εντυπωσιάσει τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Όπως και με την Ουκρανία και την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, οι ΗΠΑ δεν είναι πιθανό να παρέμβουν άμεσα, αλλά μάλλον να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στους Ευρωπαίους να επιλύσουν αυτό το ζήτημα με τρόπο που δεν θα εκθέτει την ήπειρο στην οικονομική ή πολιτική αστάθεια.
Ωστόσο, υπάρχει λίγος λόγος για αισιοδοξία, δεδομένου του ιστορικού της ΕΕ στην πολιτική μυωπία.
Στην Ουκρανία, όπως παλαιότερα κατά τη διάρκεια της βρώμικης διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να αγνοούν τις πραγματικότητες της γεωπολιτικής, δρώντας με βάση τα δικά τους στενά εθνικά συμφέροντα και τις πιέσεις των εγχώριων ψηφοφόρων τους.
Οι ΗΠΑ είχαν τελικά να παρέμβει για να αναλάβουν ηγετικό ρόλο ώστε να "δαμάσουν" τη βία στις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, ενώ μπορεί ακόμα να αναλάβουν έναν άμεσο ρόλο στο να έρθει η Ευρώπη στα συγκαλά της, όσον αφορά την Ελλάδα.
Το Βερολίνο προσπάθησε να πιέσει τους Έλληνες παίζοντας σαν να κατέχει όλους τους άσους.
Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι ο Τσίπρας έχει έναν άσσο στο μανίκι του και ότι είναι έτοιμος να το χρησιμοποιήσει, καταλήγει ο έμπειρος αρθρογράφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης