Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στον παλμό των dealing rooms: Η ζώνη των 800-815 μονάδων συνεχίζει να αποτελεί αξιόλογη αντίσταση

Στον παλμό των dealing rooms: Η ζώνη των 800-815 μονάδων συνεχίζει να αποτελεί αξιόλογη αντίσταση
Η ενδιαφέρουσα συσσώρευση όμως των προηγούμενων συνεδριάσεων καθώς και καθαρή ανοδική διάσπαση της προαναφερθείσας ζώνης μπορούν να φέρουν ένα ισχυρό ανοδικό κύμα εκτόνωσης
Με κέρδη (+0,61%) έκλεισε την Μεγάλη Εβδομάδα ο ΓΔ στις 776,03 μονάδες με μόλις τρείς συνεδριάσεις και χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Τις τελευταίες 10 συνεδριάσεις παρατηρούμε την αγορά να κινείται από τις 797 έως τις 754 μον. με σχεδόν βασανιστικό τρόπο και μειούμενο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η στάση αναμονής λοιπόν συνεχίζεται αφού οι επόμενες εβδομάδες κρίνονται εντελώς καθοριστικές για το μέλλον της χώρας.
Σε αυτό το κλίμα η ενδιαφέρουσα συσσώρευση όπως είχαμε σχολιάσει και την προηγούμενη φορά συνεχίζεται, δίνοντας μεγαλύτερη δυναμική στην εκτόνωση αυτής, η οποία φαίνεται πως δεν θα αργήσει να πραγματοποιηθεί.
Προς το παρόν η τεχνική εικόνα παραμένει ίδια με το σήμα πώλησης να παραμένει εν ισχύ για το μεσοπρόθεσμο  momentum και τη ζώνη 800 – 815 μον. να συνεχίζει να αποτελεί αξιόλογη αντίσταση για το ΓΔ καθώς οποιοδήποτε αγοραστικό σήμα στο βραχυπρόθεσμο  momentum θα απαιτήσει καθαρή ανοδική διάσπαση αυτής.
Αξίζει να επισημάνουμε ξανά την απροθυμία του τραπεζικού δείκτη να κλείσει χαμηλότερα των 532,2 μονάδων τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.
Η πιθανή λοιπόν δημιουργία βραχυπρόθεσμης βάσης στον ΔΤΡ στα τρέχοντα επίπεδα σε συνδυασμό με το αγοραστικό σήμα του ταλαντωτή MACD το οποίο βρίσκεται ακόμα εν ισχύ στο εβδομαδιαίο γράφημα του ΓΔ, ένα ισχυρό ανοδικό κύμα ανακούφισης δεν πρέπει να αποκλείεται όσο πλησιάζουμε στις κρίσιμες ημερομηνίες.  
Επιστροφή στην πραγματικότητα για την Ελληνική κυβέρνηση η οποία επιδιώκει να καταλήξει σε άμεση συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι τέλος του μηνός, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα σε πρώτη φάση στο Eurogroup της Παρασκευής 24 Απριλίου στη Ρίγα, ενώ η οριστικοποίηση του πακέτου μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να έχει γίνει νωρίτερα.
Τα ενδεχόμενα στάσης πληρωμών και capital controls στις τράπεζες πρέπει να αποφευχθούν με κάθε τρόπο και η έγκριση των μεταρρυθμίσεων συνολικής απόδοσης 10 δις θα είναι το πρώτο βήμα απομάκρυνσης από το χείλος του γκρεμού που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η χώρα.
Για την εβδομάδα που διανύουμε, δόσεις προς το ΔΝΤ δεν υπάρχουν καθώς η τελευταία ήταν την Πέμπτη 9/4 με τα 458 εκατ. ευρώ ενώ η επόμενη εξόφληση δόσης του πακέτου διάσωσης  βρίσκεται τον επόμενο μήνα στις 12 Μαΐου με τη χώρα να πρέπει να αποπληρώσει περίπου 747 εκατ. ευρώ.
Άξιες αναφοράς είναι οι μετακυλήσεις εντόκων γραμματίων σήμερα και την Πέμπτη 17/04 συνολικής αξίας 1,4 και 1 δις αντίστοιχα, ενώ την Τετάρτη συνεδριάζει η ΕΚΤ για την αύξηση του ορίου του ELA (Υπενθυμίζουμε πως στην τελευταία συνεδρίαση αύξησε το όριο κατά 1,2 δις ευρώ φτάνοντας στο σύνολο τα 73,2 δις).
Η δεύτερη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές μετά από αυτή στις 20/2 δεν αργεί και φαίνεται πως θα επιτευχθεί μέσα στα πλαίσια που έχουν τεθεί από τους θεσμούς καθώς όπως αναφέραμε τα χρονικά περιθώρια τελειώνουν μαζί με την ρευστότητα της χώρας.
Η συμφωνία θα δώσει ανάσα ρευστότητας για τους μήνες που μεσολαβούν μέχρι τη λήξη της παράτασης, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Μακροπρόθεσμα όμως, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μία οριστική συμφωνία η οποία θα έχει διάρκεια, εξυπηρετώντας και τις δύο πλευρές, κάτι που θα μας απασχολήσει το επόμενο καθοριστικό δίμηνο για την πορεία της Ελλάδος στην Ευρώπη.

Τμήμα ανάλυσης της Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης