Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian: Η Ευρώπη έχει αποσυνδεθεί από τον ελληνικό κίνδυνο - Υπερβολικός όμως ο εφησυχασμός των αγορών

El-Erian: Η Ευρώπη έχει αποσυνδεθεί από τον ελληνικό κίνδυνο - Υπερβολικός όμως ο εφησυχασμός των αγορών
Δεν τίθεται κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι που μπορεί να επιβεβαιωθεί από την πορεία των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων
Η Ευρώπη έχει αποσυνδεθεί από τους κινδύνους που αφορούν στην Ελλάδα, ωστόσο και ο υπερβολικός εφησυχασμός μπορεί να είναι υπερβολικός, προειδοποιεί, μέσω νέου του άρθρου στους Financial Times, o Mohamed El-Erian, πρώην επικεφαλής της Pimco και νυν οικονομικός σύμβουλος της μητρικής της, της Allianz.
Όπως επισημαίνει, σε πλήρη αντιδιαστολή με το πρόσφατο παρελθόν, κατά το οποίο κάθε αρνητική εξέλιξη που αφορούσε στην Ελλάδα προκαλούσε αναταραχή σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο, σήμερα πλέον η κατάσταση είναι διαφορετική.
Σήμερα κάθε επιπλοκή που συνδέεται με το ελληνικό ζήτημα δεν ξεπερνά τα όρια του ελληνικού εδάφους.
Eίναι πλέον γεγονός πως δεν τίθεται κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι που μπορεί να επιβεβαιωθεί από την πορεία των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων.
Aυτό αποδεικνύει πως έχει πράγματι έχει σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά την κατάσταση των οικονομιών των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
H μεγάλη ωστόσο στήριξη προς τις χώρες της περιφέρειας έρχεται, στην τρέχουσα συγκυρία, από την εφαρμογή του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της ΕΚΤ.
"H ελληνική οικονομία είναι πολύ μικρή για να προκαλέσει μεγάλα σοκ στην υπόλοιπη Ευρώπη", διαμηνύει ο πρώην ισχυρός άντρας της Pimco.
Mπορεί οι αγορές δικαιολημένα να έχουν αποστασιοποιηθεί από το ελληνικό ζήτημα, αλλά εάν η Ελλάδα οδηγηθεί στη χρεοκοπία, τότε και το κόστος δανεισμού στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα αυξηθεί, σημειώνει επίσης.
Ίσως ο εφησυχασμός των αγορών για την Ελλάδα να είναι υπερβολικός, καταλήγει.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης