Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Franklin Templeton: Η Οδύσσεια της Ελλάδας - Μακροπρόθεσμα ωφέλιμο ένα Grexit

Franklin Templeton: Η Οδύσσεια της Ελλάδας - Μακροπρόθεσμα ωφέλιμο ένα Grexit
Η Franklin Templeton θεωρεί πιο πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός ευρώ
Φως στην Οδύσσεια της Ελλάδας επιχειρεί να ρίξει, με νέα ανάλυσή της, η Franklin Templeton, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών έχουν εισέλθει στην κρισιμότερη φάση τους, καθιστώντας πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στη νέα έκθεση των αναλυτών της Franklin Templeton, η Ελλάδα έχει βρεθεί στη μέση δύο αντίρροπων δυνάμεων.
Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι πολιτικές πιέσεις από τα αριστερά (εσωκομματικές έριδες στον ΣΥΡΙΖΑ) και από την άλλη πλευρά οι δεξιού τύπου οικονομικές πιέσεις από τους δανειστές (αξιώσεις για επιβολή λιτότητας).
Και στη μέση βρίσκεται η Ελλάδα...
Υπάρχει άραγε βιώσιμη λύση για την Ελλάδα;
Και εάν ναι, ποια μπορεί να είναι η λύση αυτή;
Από τις 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα έχει νέα κυβέρνηση, μια αριστερή κυβέρνηση που μάχεται τη λιτότητα και διαμηνύει πως οι απαιτήσεις των δανειστών στερούνται λογικής.
Η Ελλάδα ζήτησε νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά η Γερμανία κατέστησε σαφές, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πως αυτό το ενδεχόμενο δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Στον αντίποδα, η Γερμανία - και δη το σύνολο των Ευρωπαίων - εξακολουθούν να αξιώνουν από την ελληνική κυβέρνηση την επιβολή πρόσθετων μέτρων λιτότητας.

Τα σενάρια για Grexit
Kαθώς Ελλάδα και δανειστές ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, αναζωπυρώνονται τα σενάρια για ενδεχόμενο αποχώρηση της χώρας από το ευρώ.
Ορισμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να θεωρούν πως - παρά το γεγονός πως το κόμμα δεν έχει λάβει τέτοια λαϊκή εντολή - η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα θα είναι η χρεοκοπία της και εν συνεχεία η έξοδος από το ευρώ.
Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει ξαφνικά και ανεξέλεγκτα το ευρώ, οικονομία και τράπεζες θα καταρρεύσουν.
Για τον λόγο αυτό, το τυχόν νέο εθνικό νόμισμα της Ελλάδας βραχυπρόθεσμα δεν θα έχει καμία αξία.
Σε επίπεδο Ευρώπης, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν διαχειρίσιμη σε οικονομικό επίπεδο, ωστόσο σε όρους πολιτικούς, το κόστος θα ήταν πολύ μεγάλο.
Η Franklin Templeton θεωρεί πιο πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός ευρώ, αλλά και πάλι η εξέλιξη δεν θα ήταν καλή: Ελλάδα και Έλληνες θα οδηγούνταν στη μιζέρια.

Η λύση για την Ελλάδα
Όπως υποστηρίζει η Franklin Templeton, παρά τις ηθικές αναστολές, μακροπρόθεσμα ίσως να συνέφερε περισσότερο την Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.
Η έξοδος από το ευρώ δεν συνιστά την καλύτερη επιλογή, ωστόσο εάν συνέβαινε - κάποια στιγμή στο μέλλον - η χώρα θα ήταν σε θέση να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό, ένα σενάριο που, σύμφωνα με τις υφιστάμενες συνθήκες, μοιάζει ανέφικτο και απίθανο.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στη δραχμή και να ξεκινήσει από την αρχή την προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης