Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Mundo: Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα

tags :
El Mundo: Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα
Το τρίτο δάνειο υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 50 δισ. ευρώ και θα είναι ζωτικό για την επιβίωση της Ελλάδας
Την επιθυμία του να μην συμμετάσχει σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα εξέφρασε το ΔΝΤ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Mundo.
Το τρίτο δάνειο υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 50 δισ. ευρώ και θα είναι ζωτικό για την επιβίωση της Ελλάδας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η απουσία πραγματικής δράσης από την εκτελεστική εξουσία για τη συγκράτηση των δαπανών και την αντιμετώπιση του ελλείμματος, καθώς και οι «προκλήσεις» των τελευταίων εβδομάδων από την ελληνική κυβέρνηση, όπως η επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, έχουν οδηγήσει το ΔΝΤ να μην επιθυμεί συμμετοχή σε μια νέα ελληνική διάσωση και να αφήσει όλο το βάρος της βοήθειας προς την Ελλάδα στα χέρια της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ.
Όπως σχολιάζει η ισπανική εφημερίδα, το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν επιθυμεί συμμετοχή είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς το Ταμείο αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο των οικονομικών που βρίσκονται σε περίπλοκη κατάσταση.
Για αυτό το ΔΝΤ αποκτά προβάδισμα έναντι άλλων οργανισμών, και στη μακρόχρονη ιστορία του μόνο τρεις χώρες απέτυχαν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντί του: Η Ζιμπάμπουε, η Σομαλία και το Σουδάν.
Ωστόσο, δεδομένων των δυσκολιών να «ξεκλειδώσει» η τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος προς την Ελλάδα, το οποίο ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, το ΔΝΤ φοβάται ότι η Ελλάδα θα καταστεί η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που θα κηρύξει στάση πληρωμών, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα.
Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει καταφέρει να σώσει την κατάσταση και χθες έδωσε εντολή προκειμένου να πληρωθεί η δόση ύψους 770 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Ωστόσο μέχρι τα μέσα Ιουλίου, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει πάνω από 2,8 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Παράλληλα πρέπει να καταβάλει 3,5 δις. στην ΕΚΤ μέχρι τις 20 Ιουλίου, με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη να αναγνωρίζει χθες το μέγεθος του προβλήματος, δηλώνοντας ότι η κατάσταση με τη ρευστότητα είναι εξαιρετικά επείγουσα.
Το ΔΝΤ άλλωστε έχει αρχίσει να επεξεργάζεται σχέδια με τις χώρες των Βαλκανίων, στις οποίες εδρεύουν θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών, για το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.
Ωστόσο παρά την περιπλοκότητα της κατάστασης, η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ήταν η πιο ήσυχη των τελευταίων μηνών, όπως προκύπτει και από το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως σχολιάζει η «El Mundo».
Και αυτό γιατί οι προσδοκίες ήταν εξαρχής χαμηλές, καθώς είχε αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο συμφωνίας στη χθεσινή συνεδρίαση.
Στόχος της Ελλάδας ήταν μια γραπτή ανακοίνωση στην οποία θα αποτυπώνεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, με κυρίαρχη επιδίωξη να σταλεί ένα θετικό σήμα στην ΕΚΤ προκειμένου να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης.
Και όντως η ανακοίνωσε αυτή εξεδόθη.
Μπορεί να ήταν λιτή και σύντομη, αλλά επιβεβαίωσε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, γεγονός που οφείλεται και στον «ανασχηματισμό» της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναλαμβάνει επικεφαλής.

Επιμέλεια μετάφρασης: Μαρία Παπαδάτου

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης