Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού – «Αγκάθι» οι συντάξεις – Χωρίς προτάσεις η ελληνική κυβέρνηση

tags :
WSJ: Η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού – «Αγκάθι» οι συντάξεις – Χωρίς προτάσεις η ελληνική κυβέρνηση
Οι συντάξεις αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για να κλείσει η συμφωνία, καθώς μαζί με τους μισθούς αναλογούν στο 80% των κρατικών δαπανών
Η Ελλάδα βρίσκεται το χείλος του γκρεμού προειδοποιεί η Wall Street Journal με τους δανειστές να διαμηνύουν στην ελληνική κυβέρνηση να μην περιμένει βελτιωμένη πρόταση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση από την Πέμπτη, μετά την απόφαση του ΔΝΤ να αποχωρήσει από τις συνομιλίες, μια κίνηση που δείχνει ότι οι δανειστές χάνουν την υπομονή τους .
Οι συντάξεις αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για να κλείσει η συμφωνία, καθώς μαζί με τους μισθούς αναλογούν στο 80% των κρατικών δαπανών.
Μόνο οι συντάξεις αναλογούν στο 16% του ελληνικού ΑΕΠ κάθε χρόνο, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
Χωρίς μεταρρυθμίσεις, οι δαπάνες θα έφταναν στο 24% του ΑΕΠ μέχρι το 2050 σε σχέση με το 15% του τρέχοντος προγράμματος, σημειώνει η WSJ.
Ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει είναι περιορισμένες,.
Τα όρια συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι χαμηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.
Στην Ελλάδα οι άνδρες βγαίνουν σε σύνταξη στην ηλικία των 61,9 (κατά μέσο όρο) και οι γυναίκες στα 60,3 – όταν στον ΟΟΣΑ οι άνδρες βγαίνουν στα 64,2 και οι γυναίκες στα 63,1.
Παράλληλα η Αθήνα καθυστερεί τις αλλαγές στα λεγόμενα «βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».
Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκαν να αυξήσουν τις συντάξεις σε ορισμένους συνταξιούχους και αντιστέκονται σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις λέγοντας πως οι περικοπές κοντά στο 50% θα προκαλέσουν ανθρωπιστική κρίση. ΄'
Την ίδια ώρα όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν προτείνει ιδέες για το πώς θα βρεθούν αυτά τα χρήματα για να διατηρηθούν οι γενναιόδωρες παροχές.
Η WSJ υποστηρίζει ότι το να ζητάς από τους Γερμανούς φορολογούμενους να γεμίσουν το κενό δεν είναι σχέδιο και οι βαθύτερες περικοπές στις συντάξεις και ο εξουθενωτικός πληθωρισμός θα είναι το αποτέλεσμα για την Ελλάδα αν φύγει από την Ευρωζώνη.
Η εφημερίδα κάνει λόγο για μεγάλες διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους δανειστές.
Στην καλύτερη περίπτωση, μια αναβολή θα άφηνε χώρο για ένα πολιτικό "ατύχημα" που θα μπορούσε να πυροδοτήσει εκλογές και θα έφερνε στην εξουσία μια πιο λογική κυβέρνηση, σημειώνει το άρθρο.
Στο μεσοδιάστημα όμως, η Ελλάδα, η Ευρωζώνη και οι επενδυτές θα υπέφεραν από την παρατεταμένη αβεβαιότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης