Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Η Ελλάδα δεν είναι Lehman Brothers για τις ευρωπαϊκές αγορές

Bloomberg: Η Ελλάδα δεν είναι Lehman Brothers για τις ευρωπαϊκές αγορές
«Η Ελλάδα μπορεί να είναι σημαντική συμβολικά για την Ευρώπη αλλά δεν είναι δημοσιονομικά Lehman», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SLJ Macro Partners LLP
Για όλα τα βαρύγδουπα πρωτοσέλιδα που ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα βαδίζει προς την έξοδο από την Ευρωζώνη οι αγορές λένε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μια επανάληψη της κρίσης χρέους που κορυφώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, σχολιάζει το Bloomberg σε δημοσίευμα με τίτλο: «Η Ελλάδα δεν είναι Lehman Brothers για τις ευρωπαϊκές αγορές».
Ενώ οι επενδυτές απαιτούν ισπανικά ομόλογα το γερμανικό χρέος έχει διευρυνθεί στις 151 μονάδες βάσης από 85 που ήταν τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από τις 650 μονάδες βάσης που ήταν το 2012 όταν η Ελλάδα φλέρταρε τελευταία φορά με τη χρεοκοπία.
Για τους επενδυτές αυτό δείχνει τις πιθανότητες μετάδοσης στην υπόλοιπη Ευρώπη.
«Η Ελλάδα μπορεί να είναι σημαντική συμβολικά για την Ευρώπη αλλά δεν είναι δημοσιονομικά Lehman», δήλωσε στο οικονομικό πρακτορείο ο Stephen Jen, διευθύνων σύμβουλος της SLJ Macro Partners LLP στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με τον ίδιο «ο αντίκτυπος μιας στάσης πληρωμών ή εξόδου από το ευρώ θα ήταν κακή στην Ελλάδα αλλά κάθε μεταδοτικότητα θα περιοριστεί. Η ΕΚΤ τυπώνει χρήμα, οι αποδόσεις είναι ακόμα χαμηλές και η οικονομία βιώνει μια κυκλική ανάκαμψη».
Οι αγορές συναλλάγματος εκπέμπουν επίσης αισιοδοξία για το μέλλον της νομισματικής ένωσης, με το ευρώ να ενισχύεται περισσότερο από 2% τον περασμένο μήνα.
Και όλα αυτά, σχολιάζει, καθώς η τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έληξε χωρίς να επέλθει κάποια συμφωνία με την Ελλάδα, αναγκάζοντας τους ηγέτες να προσέλθουν σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, τη Δευτέρα 22 Ιουνίου.
«Η Ελλάδα δεν είναι σημαντική σε μακροπρόθεσμη βάση», υποστήριξε ακόμα ο Jen και πρόσθεσε ότι «μια αποτυχία στην Ελλάδα θα ήταν μια παραδοχή από τους Ευρωπαίους ενός παλιού λάθους, και συγκεκριμένα του να δεχθούν μια χώρα που ξεκάθαρα δεν είχε τα προαπαιτούμενα μεγέθη και πειθαρχία για να είναι μέλος».
«Είναι αυτό το ρίσκο της υστεροφημίας και οι δυσκολίες της αποδοχής παλαιών λαθών που νομίζω ότι είναι πιο σημαντικά για τους Ευρωπαίους», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης