Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

World Economic Forum: Τα 5 διδάγματα από το εκλογικό αποτέλεσμα της 20/9 στην Ελλάδα

World Economic Forum: Τα 5 διδάγματα από το εκλογικό αποτέλεσμα της 20/9 στην Ελλάδα
Τα διδάγματα από το εκλογικό αποτέλεσμα μέσα από έναν οδηγό ερωτήσεων - απαντήσεων
Τα πέντε διδάγματα από το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ής Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα περιγράφει σε ένα άκρως ενδιαφέρον δημοσίευμά του το World Economic Forum.
Για να καταστούν αντιληπτά τα πέντε διδάγματα από τις ελληνικές εκλογές, αυτά παρουσιάζονται με τη μορφή ενός χρήσιμου και διεξοδικού οδηγού ερωτήσεων - απαντήσεων.

Αναλυτικά:

1) Πως κέρδισε τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας;
Μετά την υπογραφή μνημονίου, η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να επικεντρωθεί επουδενί στον περιορισμό της λιτότητας.
Αντίθετα το δίλημμα μεταξύ "νέου" και "παλιού" φαίνεται ότι έδωσε σημαντικό πλεονέκτημα στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας.
Η νέα δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι πλέον οι μεταρρυθμίσεις θα μπορέσουν να εφαρμοστούν με πιο δίκαιο τρόπο έναντι του τρόπου εφαρμογής που θα επέλεγε η ΝΔ.

2) Με ποιες προκλήσεις βρίσκεται αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ;
Η νέα κυβέρνηση έχει αναλάβει μια πολύ σοβαρή αποστολή για τους επόμενους μήνες, καθώς θα πρέπει να εφαρμόσει μια μεγάλη γκάμα μεταρρυθμίσεων, που εκτείνεται από το ασφαλιστικό και τη φορολογία έως την απελευθέρωση των αγορών, προκειμένου να περάσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση του νέου οικονομικού της προγράμματος.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Όχι μόνο για τους επόμενους μήνες, αλλά για τα επόμενα χρόνια, η ελληνική βουλή θα πρέπει να ψηφίσει εκατοντάδες νόμους...

3) Πως κρίνεται ο Αλέξης Τσίπρας ως διαπραγματευτής με τους δανειστές;
Το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει η κυρίαρχη φιγούρα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας.
Οι δανειστές έχουν αντιληφθεί πως χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα κάθε απόπειρα εφαρμογής των σκληρών μέτρων του μνημονίου θα συνοδευόταν από κοινωνική αναταραρχή.
Επομένως ο Αλέξης Τσίπρας κρίνεται αναγκαίος για την επιτυχία του νέου οικονομικού προγράμματος της χώρας.
Εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίσει τα σοβαρά δείγματα γραφής ως προς την υλοποίηση της συμφωνίας και δοθεί ανάσα στην οικονομία, τότε οι δανειστές θα ανταμείψουν τον Αλέξη Τσίπρα, ανοίγοντας, πιθανότατα, τον δρόμο για την επίσημη έναρξη του διαλόγου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

4) Ποιες είναι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας;
Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ευοίωνες. Μετά από τόσα χρόνια εφαρμογής αυστηρής λιτότητας, το ελληνικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί αισθητά και η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη.
Καίριες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόστηκαν ποτέ και η ελληνική οικονομία έχει εγκλωβιστεί σε μια παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας.
Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε τώρα, ούτε με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας.

5) Θα κατορθώσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της η Ελλάδα;
Το καλύτερο δυνατό σενάριο για την Ελλάδα - μεταρρυθμίσεις με ανταμοιβή ελάφρυνση χρέους - δεν είναι βέβαιο.
Είναι πιθανό, αλλά όχι βέβαιο.
Κάθε αδυναμία εφαρμογής του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας θα στοιχίσει σε όρους ανάπτυξης της οικονομίας και κατ' επέκταση σε κάθε προσπάθεια μείωσης του ελληνικού χρέους.
Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί ανά πάσα στιγμή να επανέλθει στο προσκήνιο...

(πρώτη ενημέρωση 25 Σεπτεμβρίου 2015, 07:41)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης