Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Edwards (Societe Generale): Ο Mario Draghi οδηγεί την ΕΚΤ κατευθείαν στην οικονομική καταστροφή

Edwards (Societe Generale): Ο Mario Draghi οδηγεί την ΕΚΤ κατευθείαν στην οικονομική καταστροφή
Τόσο η Fed, όσο και η BoE είναι έτοιμες να επαναλάβουν τα ίδια λάθη, εκτιμά ο αναλυτής της Societe Generale
Την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, την οδηγεί στον δρόμο της οικονομικής καταστροφής διατυπώνει ο Albert Edwards, αναλυτής της Societe Generale.
Ειδικότερα, αμφισβητεί την ικανότητα του Draghi να υλοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε το 2012, ότι «θα κάνει ό,τι χρειαστεί» ώστε να δώσει ώθηση στη ζήτηση και τις δαπάνες στην Ευρωζώνη.
Σε σημερινό σημείωμά του, προς του πελάτες της τράπεζας, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Οι τακτικοί αναγνώστες θα ξέρουν ότι εδώ και καιρό ασκώ δριμεία κριτική στις πολιτικές που ασκούν οι κεντρικές τράπεζες, ιδιαιτέρως η Fed και η Bank of England, οι οποίες με αμέλεια εφάρμοσαν «υπέρ- χαλαρή νομισματική πολιτική», η οποία τελικά αποδείχθηκε καταστροφική και οδήγησε στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Εκτιμώ ότι τόσο η Fed, όσο και η BoE έμαθαν στην πράξη απολύτως τίποτα από τα προηγούμενα λάθη τους και είναι έτοιμες να τα επαναλάβουν.
Ως εκ τούτου οδεύουμε στον ίδιο ακριβώς δρόμο της καταστροφής και οι χρηματοπιστωτικές αγορές “τρίζουν και βογκούν” υπό την πίεση, που προκαλεί το QE, που μεταξύ άλλων προκαλεί υπερβολικές αποτιμήσεις.
Πλέον τοποθετώ με απόλυτη σιγουριά και την ΕΚΤ του Draghi στην ίδια κατηγορία».
Στη συνέχεια παραθέτει το παρακάτω διάγραμμα, στο οποίο φαίνεται ότι η αυξημένη δραστηριότητα στην αγορά ομολόγων, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αυξήσουν τις τραπεζικές χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα: 

Screen Shot 2015 10 29 at 7.42.39 AM

Ο Edwards έχει επικρίνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, καθώς και τα χαμηλά επιτόκια.
Συγκεκριμένα, έχει τονίσει πως η περίοδος της «χαλαρής» νομισματικής πολιτικής του Alan Greenspan, πρώην προέδρου της Fed, δεν κατάφερε να ωθήσει σε αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, αλλά αντ’ αυτού δημιούργησε «φούσκες» περιουσιακών στοιχείων.
Εκτιμά πως το QE κατάφερε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που είχε σκοπό και ότι στην πραγματικότητα ευθύνεται για την ύφεση.
Πρόκειται για ένα μοτίβο που ακολούθησε και ο Ben Bernanke, σύμφωνα με τον Edwards.
«Δυστυχώς φαίνεται, μετά τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, ότι διαπράττει την ίδια ύβρη», σημειώνει ο Edwards, καταλήγοντας πως «πράγματι αρχίζει να γίνεται ξεκάθαρο πως του πρόγραμμα QE της ΕΚΤ ήδη έχει αποτύχει».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης