Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit negative το αποτέλεσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών - Δύσκολη η ανακεφαλαιοποίηση

Moody's: Credit negative το αποτέλεσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών - Δύσκολη η ανακεφαλαιοποίηση
Oι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα λειτουργούν ως εμπόδιο για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης
Ως credit negative (πιστωτικά αρνητικό) θεωρεί ο οίκος αξιολόγησης Moody's το αποτέλεσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών, από τα οποία προέκυψαν κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 14,4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον οίκο οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα λειτουργούν ως εμπόδιο για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου, ενώ καθιστούν και πιθανή τη χρήση των κεφαλαίων του Δημοσίου.
Συνολικά, από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στις τέσσερις συμμετέχουσες τράπεζες προέκυψε υστέρηση κεφαλαίων ύψους 4,4 δισεκ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο και 14,4 δισεκ. ευρώ σύμφωνα με το σενάριο δυσμενών εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένων των προσαρμογών που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, μετά από σύγκριση των δεικτών φερεγγυότητας βάσει της προβολής με τα ελάχιστα όρια που είχαν καθοριστεί για την άσκηση.
Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, πριν τεθεί σε ισχύ η νέα ευρωπαϊκή οδηγία με το νέο έτος.
Οι τέσσερις τράπεζες έχουν διορία έως τις 6 Νοεμβρίου για να υποβάλουν στην Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών με τα οποία θα εξηγούν πώς προτίθενται να καλύψουν την υστέρηση κεφαλαίων.
Σε περίπτωση που μια τράπεζα δεν μπορεί να αντλήσει το ποσό που πρέπει, θα πρέπει να καλυφθεί το κενό από το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Επίσης, θα ενεργοποιηθεί και το σχέδιο για συμμετοχή των ομολογιούχων.
Όπως εκτιμά η Moody's οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες διαθέτουν τίτλους που μπορούν να ενταχθούν στο bail-in ύψους 6,6 δισ. ευρώ, οι οποίοι μπορούν να μετατραπούν σε κοινές μετοχές.
Έτσι, μπορεί να ελαχιστοποιηθεί η χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ.
Άλλωστε, τρεις τράπεζες, η Eurobank, η Alpha Bank και η Πειραιώς, έχουν ήδη προχωρήσει σε προαιρετική δημόσια προσφορά για ανταλλαγή τίτλων, προκειμένου να μειώσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται.
Σύμφωνα με τους προτεινόμενους όρους, εκτιμάται ότι οι απώλειες για τους τιτλούχους θα ξεπεράσουν το 50%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης