Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αναβαθμίζει σε «B1» από «Β3» την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου - Σταθερό το outlook

Moody's: Αναβαθμίζει σε «B1» από «Β3» την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου - Σταθερό το outlook
Η αναβάθμιση αντανακλά την ταχύτερη της αναμενόμενης οικονομική ανάκαμψη της χώρας
Κατά δύο βαθμίδες αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου η Moody’s σε B1 από B3 προηγουμένως, διατηρώντας παράλληλα σταθερό το outlook.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, οι βασικοί παράγοντες για την αναβάθμιση είναι οι εξής:

1) Η ταχύτερη από το αναμενόμενο οικονομική ανάκαμψη και η προσδοκία για μια σταθερή πιο ευρεία βάση ανάπτυξη που επεκτείνεται πέρα ​​από τις εξαγωγές.
Επιπλέον, η οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα σε εξωτερικούς κινδύνους, που προέρχονται από την Ελλάδα και τη Ρωσία.
Μετά από τρία χρόνια συρρίκνωσης, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το +1,2% το 2015 και στο +1,4% το 2016.
Επιπλέον, η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη αναμένεται να είναι πιο ισορροπημένη, που υποστηρίζεται από την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, που έλαβε ώθηση από τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

2) Η συνέπεια στην απόδοση των δημοσιονομικών στόχων έχουν οδηγήσει σε ταχύτερη αναστροφή του λόγου του δημόσιου χρέους.
Ο συνδυασμός της καλύτερης από το αναμενόμενο ανάπτυξης, αλλά και της ικανοποιητικής εφαρμογής των στόχων του προϋπολογισμού, υπογραμμίζουν τη δημοσιονομική υπεραπόδοση.
Η Moody's αναμένει η δημοσιονομική πειθαρχία να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από το μνημόνιο μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Moody's, το δημόσιο χρέος θα φθάσει τώρα κάτω από το 100% μέχρι το επόμενο έτος και περίπου το 80% του ΑΕΠ έως το 2020.
Επιπλέον, η Moody's αναμένει η χώρα να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής (το οποίο χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), στα μέσα του 2016.
Παράλληλα ο οίκος έθεσε σήμερα τα ανώτατα όρια για το τοπικό νόμισμα και τα ομόλογα σε ξένο νόμισμα σε Baa1 από Baa3 προηγουμένως.
Το ανώτατο όριο των βραχυπρόθεσμων ομολόγων σε ξένο νόμισμα έχει τεθεί σε Prime-2 (P-2) από P-3 προηγουμένως.
Επιπλέον, τα ανώτατα όρια των καταθέσεων σε τοπικό νόμισμα και σε ξένο νόμισμα έχουν τεθεί σε Baa1 από B3 προηγουμένως, κάτι το οποίο αντανακλά την πλήρη κατάργηση των ελέγχων των κεφαλαίων.
Το βραχυπρόθεσμο ανώτατο όριο στις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα έχει τεθεί σε P-2 από ΝΡ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης