Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Έρευνα της ΕΕ σε εταιρείες κολοσσούς με μεγάλες φοροαπαλλαγές - Θέτει θέμα υγιούς ανταγωνισμού

Bloomberg: Έρευνα της ΕΕ σε εταιρείες κολοσσούς με μεγάλες φοροαπαλλαγές - Θέτει θέμα υγιούς ανταγωνισμού
Το φορολογικό καθεστώς του Βελγίου, με 35 περίπου πολυεθνικές εταιρείες κρίθηκε παράνομο την περασμένη εβδομάδα από την ΕΕ
Στο φορολογικό της μικροσκόπιο δεσμεύτηκε να βάλει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις που «οργανώνονται για να πληρώνουν πολύ λίγους φόρους» δημιουργού ζητήματα ανταγωνισμού.
Η Margrethe Vestager, που ερευνά τις υποθέσεις της Apple Inc και της Amazon.com Inc, σε Ιρλανδία και Λουξεμβούργο αντίστοιχα, είπε ότι οι έρευνες της θα πρέπει να στείλουν το μήνυμα ότι οι επενδύσεις στην Ευρώπη θα πρέπει να γίνονται για τους σωστούς λόγους», όπως η πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ με πάνω από 500 εκατομμύρια καταναλωτές ή το υγιές ερευνητικό περιβάλλον.
«Πολύ λίγες επιχειρήσεις έχουν πραγματικά ανάγκη ειδικής φορολογικής μεταχείρισης» δήλωσε στο Bloomberg η ευρωπαία Επίτροπος λέγοντας ότι «οι περισσότερους εταιρείες μπορεί να ανταγωνιστούν επί της ουσίας με την επιχείρηση της διπλανής πόρτας που πληρώνει το μερίδιο του φόρου τους».
Το φορολογικό καθεστώς του Βελγίου, με 35 περίπου εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Anheuser-Busch InBev ΑΕ, κρίθηκε παράνομο την περασμένη εβδομάδα από την ΕΕ, αναγκάζοντας τη χώρα να ζητήσει επιπλέον φόρους 700 εκατομμυρίων ευρώ.
Η ΕΕ θα πρέπει να αποφανθεί για τις φορολογικές ρυθμίσεις στις εταιρείες Apple και Amazon, αφού εφάρμοσε σκληρότερη πολιτική στις Starbucks Corp και Fiat SpA πέρυσι.
Εκτός από τους φόρους, η ευρωπαία Επίτροπος προωθεί τις παραδοσιακές αντιμονοπωλιακές πρακτικές σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας.
Η Vestager ερωτηθεί ωστόσο για την περίπτωση της Google Inc. και τον τρόπο που εμφανίζει τα αποτελέσματα αναζήτησης για τις αγορές υποστήριξε ότι «οι ρυθμιστικές αρχές θα συνεχίσουν σε βάθος την έρευνα καθώς υπάρχου τεράστιες ποσότητες δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από την εταιρεία και πρέπει να αναλυθούν».
Διευκρίνισε ωστόσο, ότι «οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν σχολαστικά και καταγγελίες από άλλες εταιρείες σχετικά με τη συμπεριφορά της Google».
Η ΕΕ διερευνά τις συμβάσεις των στούντιο του Χόλυγουντ θέτοντας περιορισμούς στο που θα προβάλλονται οι κινηματογραφικές ταινίες και τα βιντεοπαιχνίδια.
Η Vestager είναι επίσης διατεθειμένη να πραγματοποιήσει ελέγχους σε εταιρείες που διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα οι οποίες εμπορεύονται αυτά τα στοιχεία , σε αντάλλαγμα δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικές συναλλαγές.
«Εάν μια εταιρεία χρησιμοποιήσει τέτοια δεδομένων είναι τόσο κακό για τον ανταγωνισμό που υπερκαλύπτει τα οφέλη.
Οπότε μπορούμε να παρέμβουμε για να αποκατασταθούν οι ίσοι όροι ανταγωνισμού», δήλωσε η Vestager.
«Οι αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι νεοσύστατες επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που χρειάζονται για να αναπτυχθούν», δήλωσε ο Oliver Samwer, διευθύνων σύμβουλος της Rocket Internet SE.
«Εάν η Google και το Facebook διαθέτουν το 80% των παγκόσμιων δεδομένων τότε είναι δύσκολο γι άλλες επιχειρήσεις να πετύχουν», είπε ο Samwer, συμπληρώνοντας ότι «όμως αυτό είναι που κάνει τη διαφορά στον ιδιωτικό τομέα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης