Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Η πετρελαϊκή βιομηχανία συμφωνεί ότι η κατάσταση με τις τιμές δεν θα ξαναγίνει ποτέ καλύτερη

Bloomberg: Η πετρελαϊκή βιομηχανία συμφωνεί ότι η κατάσταση με τις τιμές δεν θα ξαναγίνει ποτέ καλύτερη
Χιλιάδες παράγοντες της αγοράς συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο για την ετήσια συνάντησή τους, όπου ανακάλυψαν ότι ο κόσμος έχει πλημμυρίσει με πετρέλαιο και δεν υπάρχει κάποιο σωσίβιο πουθενά στον ορίζοντα
Χιλιάδες παρευρισκόμενοι στη Διεθνή Εβδομάδα Πετρελαίου στο Λονδίνο αναζητούσαν λόγους για να νιώσουν αισιοδοξία, αλλά δυστυχώς δεν βρήκαν κανέναν.
Αντίθετα, έγιναν μάρτυρες μίας κακοφωνίας εκ μέρους μερικών από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους παραγωγών, διυλιστηρίων και εμπόρων, οι οποίοι όλοι αντηχούσαν το ίδιο μήνυμα:
Υπάρχουν ελάχιστοι λόγοι αισιοδοξίας:
Ο κόσμος έχει πλημμυρίσει με πετρέλαιο.
Η αγορά είναι συντριπτικά υποτιμητική.

Καμία ελπίδα
Οι παραγωγοί προετοιμάζονται για μία δύσκολη χρονιά.
Οι τιμές θα παραμείνουν χαμηλές για έως και μία δεκαετία, καθώς η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας επιβραδύνει και η αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού αερίου λειτουργεί ως «καπάκι» στο οποιοδήποτε ράλι τιμών, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο του μεγαλύτερου ανεξάρτητου διαπραγματευτή πετρελαίου στον κόσμο, της Vitol Group, Ian Taylor.
Ακόμη και τα διυλιστήρια, των οποίων τα κέρδη έχουν κρατηθεί καλύτερα από το αναμενόμενο, βλέπουν μία όλο και πιο ζοφερή προοπτική.



«Η πετρελαϊκή βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κρίση», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Total, της μεγαλύτερης εταιρείας διύλισης στην Ευρώπη, Patrick Pouyanne.
Ο επικεφαλής της BP, Bob Dudley, περιέγραψε εαυτόν ως «πολύ υπέρ των αρκούδων» και αστειεύτηκε ότι το πλεόνασμα είναι τόσο μεγάλο που οι άνθρωποι σύντομα θα γεμίζουν τις πισίνες τους με αργό πετρέλαιο.
Καθώς ο κόσμος έχει όλο και λιγότερο χώρο να αποθηκεύσει το πετρέλαιο, «δεν θα εκπλαγόμουν εάν οι τιμές κινηθούν προς διψήφια νούμερα με το 1 μπροστά», λέει ο επικεφαλής έρευνας για τα εμπορεύματα της Goldman Sachs, Jeff Currie.

Περικοπές; Ποιες περικοπές;
Οι τιμές του αργού ανέβηκαν για λίγο τον προηγούμενο μήνα, έπειτα από τις φήμες ότι ο ΟΠΕΚ θα συμμαχούσε με τη Ρωσία για να περιορίσουν την παραγωγή.
Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στη χώρα είχε διαφορετική άποψη.
«Πείτε μου, ποιος υποτίθεται ότι θα κόψει;», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin.
«Θα μειώσει η Σαουδική Αραβία την παραγωγή της;
Θα μειώσει το Ιράν την παραγωγή του;
Θα μειώσει το Μεξικό την παραγωγή του;
Θα μειώσει η Βραζιλία την παραγωγή της;
Ποιος θα μειώσει;»
Η προσφορά ξεπερνάει τη ζήτηση κατά 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, οπότε το να κόψει κανείς 1 εκατ. βαρέλια από την παραγωγή θεωρητικά θα καταστήσει πιο «λογικές» τις τιμές, λέει ο Sechin.
Παρόλ' αυτά, η Rosneft εστιάζει στο να διατηρήσει τις παραδοσιακές της αγορές έναντι του ανταγωνισμού, λέει ο ίδιος.
Οι περικοπές που απαιτούνται για να επέλθει μία ισορροπία στην αγορά απλώς δεν πρόκειται να συμβούν.
Ενώ κάποια πεδία εξόρυξης έχουν αρχίσει να πέφτουν θύματα της κατάστασης, μόλις το 0,1% της παγκόσμιας παραγωγής έχει περικοπεί, καθώς είναι ασύμφορο, εκτιμά ο αναλυτής Wood Mackenzie.

Μία ευκαιρία υψηλής κερδοφορίας
Οι διαπραγματευτές είναι οι μόνοι που απολαμβάνουν την πτώση των τιμών, καθώς κερδίζουν από την εξαιρετικά υψηλή μεταβλητότητα και μία δομή της αγοράς που αποκαλείται «συντάνγκο», όπου οι τιμές του μέλλοντος είναι υψηλότερες από ότι σήμερα, το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να βγάλουν χρήματα μόνο και μόνο κρατώντας το πετρέλαιο στις δεξαμενές αποθήκευσης.
Καθώς η τιμή του αμερικανικού δείκτη για το αργό, WTI, υποχώρησε κοντά στα χαμηλά 12 ετών αυτή την εβδομάδα, μία άλλη ευκαιρία αναδύεται: η «σούπερ-συντάνγκο».
Οι χώροι για να αποθηκευτεί πετρέλαιο στην ξηρά ήδη τελειώνουν σε κάποια σημεία και το φαινόμενο «συντάνγκο» γίνεται τόσο απότομο που καθίσταται πιο κερδοφόρο να νοικιάσει κανείς υπερτάνκερ, να τα γεμίσει με πετρέλαιο και να τα έχει δεμένα στα ανοιχτά.

Χάλια αγορά, μεγάλη γιορτή
Παρά την κατήφεια, η σαμπάνια έρεε άφθονη, υπό τους ήχους ενός τζαζ κουαρτέτου.
Εάν η βιομηχανία περνάει δύσκολες στιγμές, αυτό δεν ήταν εμφανές από στις αίθουσες με τα κοκτέιλ πάρτι.
Η Kuwait Petroleum καλωσόρισε τους καλεσμένους στην αίθουσα χορού του ξενοδοχείου Four Seasons στην περιοχή Mayfair του Λονδίνου, με τη φιλοξενία να δείχνει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από το 2014, που το βαρέλι ήταν στα 100 δολ.
Τα τραπέζια ήταν γεμάτα με σούβλες σασλίκ, όστρακα, ακόμη και ολόκληρα αρνιά διακοσμημένα από τους σεφ.
Στην αίθουσα του γλυκού, ένα σιντριβάνι σοκολάτας έρεε δίπλα σε μεγάλα μπολ γεμάτα με φράουλες.
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, όπου η κρίση του νομίσματος έχει προκαλέσει διαδηλώσεις, προσέφερε 4 ολόκληρα ψητά αρνιά, ένα σούσι μπαρ και σοκολατάκια τρούφας σε χιλιάδες επισκέπτες στο ξενοδοχείο Grosvenor House Hotel, στην περιοχή Park Lane.
«Δεν μειώσαμε τα έξοδα», λέει ο Elshad Nassirov, ο αντιπρόεδρος μάρκετινγκ και επενδύσεων της εταιρίας, «γιατί δεν θέλαμε να χαλάσουμε τη διάθεση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης