Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Την ώρα που το πετρέλαιο ανακάμπτει, η ζήτηση για καύσιμα αναμένεται ότι θα μειωθεί

Την ώρα που το πετρέλαιο ανακάμπτει, η ζήτηση για καύσιμα αναμένεται ότι θα μειωθεί
Η χειμερινή κατανάλωση φτάνει στο μέγιστό της το Φεβρουάριο - Μπορεί να χρειαστεί να φτάσουμε στο δεύτερο μισό του 2017 μέχρι το πλεόνασμα να εξαλειφθεί και να αρχίσουν να συρρικνώνονται και πάλι τα αποθέματα
Υπάρχει ένας λόγος για να είναι κανείς συγκρατημένος ως προς την αισιοδοξία του για την ανάκαμψη του πετρελαίου, μετά το μεγαλύτερο ράλι των τελευταίων 7 ετών.
Όταν ο χειμώνας αρχίζει και απομακρύνεται, η ζήτηση για καύσιμα μπαίνει σε μία κατηφόρα μέχρι το καλοκαίρι.
Όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg, η εκτίναξη του WTI κατά 12% την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου δεν μπόρεσε να σώσει το αμερικανικό αργό από το να καταγράψει μία υποχώρηση 4,7% για το σύνολο της εβδομάδας.
Οι τιμές παραμένουν κάτω από τα 30 δολ., καθώς η ζήτηση για θέρμανση εν μέσω του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο οδηγεί τη ζήτηση στο μέγιστο σημείο της για τη χειμερινή περίοδο.
Η κατανάλωση καυσίμων θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται τον επόμενο μήνα, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, αφαιρώντας πολύτιμη στήριξη από τις τιμές.



Τα τελευταία 10 χρόνια η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έχει καταγράψει μία μείωση της τάξης του 1,4 εκατ. βαρελιών ημερησίως κατά μέσο όρο μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Μαΐου, περισσότερο δηλαδή από τη συνολική κατανάλωση της Νέας Υόρκης και της Πενσιλβάνια μαζί, σύμφωνα με τα στοιχεία από την αρμόδια Αρχή Ενέργειας των ΗΠΑ.
Η κατανάλωση ξεκινά να ανεβαίνει και πάλι το Μάιο, καθώς οι άνθρωποι ξεκινούν τις διακοπές τους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και ανάβουν τα κλιματιστικά τους στη Μέση Ανατολή.
Ο δείκτης WTI επέκτεινε τα κέρδη του της Δευτέρα, κερδίζοντας 1,5%, στα 29,87 δολ./βαρέλι.
«Με δεδομένη την εποχικότητα στη ζήτηση του πετρελαίου, παραδοσιακά υπάρχει ένα πλεόνασμα προσφοράς στο πρώτο μισό του έτους», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της PVM Group, David Hufton.
Όσο πετρέλαιο δεν καταναλώνεται «θα ανεβάσει ακόμη πιο ψηλά τα τεράστια αποθέματα που χτίστηκαν το 2014 και το 2015».
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 2016 επιπλέον 1,75 εκατ. βαρέλια την ημέρα θα προστίθενται στα αποθέματα τα οποία βρίσκονται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ.
Κατά την άποψη του Hufton, μπορεί να χρειαστεί να μπούμε για τα καλά στο δεύτερο μισό του 2017 μέχρι το πλεόνασμα να εξαλειφθεί και να αρχίσουν να συρρικνώνονται και πάλι τα αποθέματα, ανοίγοντας το δρόμο για μία ανάκαμψη των τιμών προς τα 50 δολ./βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης