Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Θετικό για τις ιταλικές τράπεζες το σχέδιο της κυβέρνησης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs)

Moody’s: Θετικό για τις ιταλικές τράπεζες το σχέδιο της κυβέρνησης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs)
Θα θωρακίσει τις ιταλικές τράπεζες από τα ακραία σενάρια και θα τονώσει την πιστωτική τους επέκταση 
Το σχέδιο που υλοποιεί η ιταλική κυβέρνηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των ιταλικών τραπεζών, επιτρέπει σε αυτές να χρησιμοποιήσουν τις τιτλοποιήσεις των NPLs για να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και να τονώσουν την πιστωτική τους επέκταση.
Την εκτίμηση αυτή αναφέρει ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Moody’s σε νέα ανάλυσή του, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αν οι πωλήσεις των τιλοποιημένων NPls γίνει με έκπτωση σε έναν ειδικό μηχανισμό (SPV), τότε οι τράπεζες θα πρέπει να αναγνωρίσουν απώλειες που στο παρελθόν αρνούνταν.
Η Moody’s λέει ότι το σχέδιο θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο βραχυπρόθεσμα για την ανασύσταση των ισολογισμών των τραπεζών, εντούτοις αυτό δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να μειώσουν το ύψος των NPLs τους σε καλύτερες τιμές, σε σύγκριση με τις τιμές στην αγορά.
Παράλληλα, ο οίκος εκτιμά ότι το μέτρο αυτό δεν θα επιφέρει τον ουσιαστικό περιορισμό των επισφαλών δανείων των ιταλικών τραπεζών, ήτοι εντός του 2016, αλλά θα βοηθήσει σε μια σταδιακή μείωση αυτών.
Τέλος, υποθέτοντας ότι οι τράπεζες είναι θα σε θέση να «ξεφορτωθούν» μέρος των επισφαλών δανείων χωρίς σημαντική διάβρωση του κεφαλαίου τους, το σχέδιο είναι θετικό και αναμένεται να θωρακίσει τις ιταλικές τράπεζες από τα σενάρια ακραίων καταστάσεων, υπογραμμίζει η Moody’s.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης