Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gross: Η πιστωτική επέκταση της Κίνας δεν είναι διατηρήσιμη - Απεγκλωβιστείτε από τον κίνδυνο

tags :
Gross: Η πιστωτική επέκταση της Κίνας δεν είναι διατηρήσιμη - Απεγκλωβιστείτε από τον κίνδυνο
Σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα της χώρας, με το συνολικό χρέος ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να ανέρχεται σε 34 τρισ. δολ.
Σε σύσταση προς τους επενδυτές, μέσω του λογαριασμού του στο twitter, να προχωρήσουν σε απεγκλωβισμό τους από τον κίνδυνο της Κίνας, προχώρησε ο θρύλος των επενδύσεων σε ομόλογα, Bill Gross.
Ειδικότερα το πρώην στέλεχος της Pimco και νυν της Janus Capital χρησιμοποίησε το λογαριασμό του στο twitter για να διαμηνύσει προς τους επενδυτές ότι η πιστωτική επέκταση στην Κίνα δεν είναι βιώσιμη και ότι καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουν την μικρή ανάκαμψη των τιμών για να απεγκλωβιστούν από τον πιστωτικό κίνδυνο που ενέχει η τοποθέτησή τους στις χρηματαγορές.

Το tweet του Bill Gross
GrossTweet

Για τις «αρκούδες» στην Κίνα, το χρέος έχει καταστεί το κεντρικό ζήτημα.
Τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου η χώρα ανακοίνωσε ότι μόνο τον Ιανουάριο του 2016 προστέθηκαν στα συνολικά δάνεια της χώρας 522 δισ. δολ, ποσό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο των 276 δισ. δολ. του Δεκεμβρίου 2015 και πολύ πάνω από τις προβλέψεις για 322 δισ. δολ.
Το συνολικό χρέος ιδιωτικού και δημόσιο τομέα αυξήθηκε κατά 12% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Όπως επισημαίνει και ο οικονομολόγος Michael Pettis σε πρόσφατο κείμενό του, «δεν θα γνωρίζουμε εάν η Κίνα πραγματοποίησε μία απότομη προσγείωση στη μετάβαση της οικονομίας της από μία οικονομία που βασίζεται στις επενδύσεις σε μία που βασίζεται στην κατανάλωση μέχρι να τακτοποιήσει τα ζητήματά της με το χρέος.
Μέχρι τότε, θα γνωρίζουμε ότι οι υπερδανεισμένες κινεζικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να ζουν με δανεικά ως «εταιρείες-ζόμπι», χωρίς να μπορούν να παράξουν πραγματικό κέρδος.
Θα ξέρουμε ότι τα δύσκολα προβλήματα αναδιάρθρωσης και υπερβολικής δυναμικότητας της Κίνας δεν έχουν αντιμετωπιστεί.
Αυτά τα προβλήματα θέτουν σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ύψους 34 τρισ. δολ., σε κίνδυνο.
Αποτελούν βαρίδι για την ανάπτυξη, το οποίο πιέζει και το κινεζικό γουάν, και ανησυχούν τους επενδυτές, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που στέλνουν λεφτά στο εξωτερικό με ρυθμούς ρεκόρ».
Οπότε ναι, ο Gross λέει «πουλήστε».
Τα πράγματα θα είναι άσχημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης