Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Το Brexit μπορεί να αποτελέσει την ταφόπλακα της λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Capital Economics: Το Brexit μπορεί να αποτελέσει την ταφόπλακα της λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
«Οι αρνητικές συνέπειες του Brexit θα είναι ήσσονος σημασίας, από ό,τι εικάζεται»
Μπορεί η G20 να υπογράμμισε ως κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο η Capital Economics εκτιμά ότι οι αρνητικές συνέπειες θα είναι ήσσονος σημασίας, από ό,τι εικάζεται.
Μάλιστα, η ανεξάρτητη εταιρεία μακροοικονομικών ερευνών, σημειώνει ότι ενδέχεται να υπάρξουν και θετικές συνέπειες για την παγκόσμια, αλλά και τη βρετανική οικονομία, σε περίπτωση ενός Brexit.
Όπως χαρακτηριστικά διευκρινίζει, στο εσωτερικό της Ε.Ε. θα υπάρξει αυξημένη πίεση, ώστε να εφαρμοστούν πολιτικές πιο φιλικές προς την οικονομική ανάπτυξη, σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας.
«Κατά τη γνώμη μας, αν και το Brexit θα έχει παγκόσμιες προεκτάσεις, αυτές δεν θα πρέπει να υπερεκτιμώνται, ή να θεωρείται ότι θα έχουν αποκλειστικά αρνητικό πρόσημο», επισημαίνουν οι αναλυτές της Capital Economics και προσθέτουν:
«Για αρχή, αμφιβάλουμε ότι η διαταραχή στη βρετανική οικονομία θα είναι τόσο μεγάλη, όσο πολλοί φοβούνται.
Ειδικότερα, οι αβεβαιότητες σχετικά με τις σχέσεις της Βρετανίας με την υπόλοιπη Ευρώπη θα μπορούσαν να μειωθούν κατά τη διάρκεια της περιόδου των διαπραγματεύσεων πριν από την πραγματική έξοδο της χώρας.
Και σε αντίθεση με κάποιες πιθανές αποχωρήσεις από την Ευρωζώνη, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη το δικό του νόμισμα, ενώ θα έχει επιλέξει να φύγει και δεν θα τη διώξουν.
Το Ηνωμένο Βασίλειο σίγουρα θα επαναβεβαιώσει γρήγορα τη δέσμευσή του σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ, και στη συνεργασία με άλλες δυτικές δυνάμεις σε τομείς κοινού γεωπολιτικού συμφέροντος.
Ακόμα περισσότερα, ακόμη και αν η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου πληγεί αρχικά, λόγω του Brexit, αυτό υπολογίζεται σε μόλις 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Μάλιστα, ορισμένα από τα «φοβούμενα» κόστη για τη Βρετανία, όπως για παράδειγμα η μετεγκατάσταση διεθνών εταιρειών, δεν θα έχει καμία επίδραση στο καθαρό παγκόσμιο ΑΕΠ».
Η Capital Economics αναφέρει, επίσης, ότι είναι σίγουρα ασυνεπές να υποστηρίζουν ορισμένοι ότι το Brexit θα ήταν τόσο μεγάλη καταστροφή για το Ηνωμένο Βασίλειο και θα ενθάρρυνε άλλα κράτη μέλη να αποχωρήσουν από την ΕΕ.
Αντιθέτως, σύμφωνα με την Capital Economics, είναι πιθανό, αν και μόνο ως «ευσεβής πόθος», προς το παρόν, ότι το Brexit θα είναι ο καταλύτης, που θα οδηγήσει στις πολυπόθητες μεταρρυθμίσεις, καθώς και σε στροφή μακριά από τη λιτότητα, την υπόλοιπη ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης