Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Marketwatch: Ήρθε η ώρα η bull market να γράψει τη διαθήκη της - Έρχεται πτώση στις μετοχές

tags :
Marketwatch: Ήρθε η ώρα η bull market να γράψει τη διαθήκη της - Έρχεται πτώση στις μετοχές
Η υποχώρηση των εταιρικών κερδών και η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων δεν είναι η κατάλληλη συνταγή για υψηλότερες τιμές των μετοχών
Άρθρο-παρέμβαση δημοσιεύει η ιστοσελίδα Marketwatch με αφορμή τα 7 χρόνια από την έναρξη της τρέχουσας bull market, όταν έπειτα από μία βουτιά που έστειλε τον S&P 500 κατά -56% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του 2007, το αμερικανικό χρηματιστήριο ανασυντάχθηκε, μάζεψε τα κομμάτια του και αναστήθηκε, όπως ο Λάζαρος από τους νεκρούς.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Marketwatch και ιδρυτή της GoldenEgg Investing, Howard Gold, από εκείνη τη στιγμή και μετά ο S&P εκτινάχθηκε κατά +215%, σε ένα ράλι που διήρκεσε 75 μήνες, από το Μάρτιο του 2009 έως τις 21 Μαΐου του 2015.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση διάρκεια των bull markets από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά ήταν 56 μήνες και τα μέσα κέρδη σε κάθε μία από αυτές τις περιόδους ήταν της τάξης του 144%.
Ο S&P 500 δεν έχει ξαναφτάσει σε εκείνα τα ιστορικά υψηλά του 2007, ενώ παρά το ράλι που ανέβασε το δείκτη κατά 10% σε σχέση με τα χαμηλά της 11ης Φεβρουαρίου, ο Gold δεν περιμένει ότι θα ξανανέβει σε επίπεδα ρεκόρ κάποια στιγμή σύντομα.
Γιατί, όπως αναφέρει ο ίδιος, ενώ οι μετοχές μπορεί να μοιάζουν και πάλι υγιείς, η αγορά μοιάζει με «ζόμπι», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.
Συνεχίζοντας ο Gold σημειώνει τα εξής:
Είχα επισημάνει από τον Ιανουάριο τον ερχομό των «αρκούδων».
Το τοπίο που βλέπαμε στην αγορά τα τελευταία 7 χρόνια έχει αλλάξει ριζικά.
Η οικονομία αναπτύσσεται αργά αλλά σταθερά, οι νέες θέσεις εργασίας κάθε μήνα ανέρχονται σε 200.000 τα τελευταία 2 χρόνια και η ανεργία είναι κάτω από το 5%.
Έπειτα από 6 χρόνια ανόδου, τα εταιρικά κέρδη βρίσκονται σε «ύφεση».
Ο S&P 500 έχει καταγράψει 4 συνεχόμενα τρίμηνα υποχώρησης των πωλήσεων και τρία συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικών κερδών.
Και έπειτα από 3 γύρους αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής, η Fed αύξησε τα επιτόκιά της μία φορά και υπόσχεται να συνεχίσει σταδιακά, εάν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται.
Με βάσει τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία, πιστεύω ότι θα πρέπει να αναμένουμε ακόμη 2 αυξήσεις επιτοκίων το 2016.
Η πλήρης απασχόληση, τα μειούμενα κέρδη και τα αυξανόμενα επιτόκια, όσο αργά και αν ανεβαίνουν, δεν είναι μία καλή συνταγή για τους επενδυτές του χρηματιστηρίου.
Αν συνυπολογίσει κανείς ότι διανύουμε χρονιά εκλογών, τις αδύναμες οικονομίες στο εξωτερικό και τις τεχνικές τάσεις, είναι δύσκολο να είναι κανείς αισιόδοξος.
Οπότε, βάλτε την τούρτα στην κατάψυξη και τα κεριά στο ντουλάπι.
Πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον επόμενο κύκλο bull market για να γιορτάσουμε τα επόμενα γενέθλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης