Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bernanke: Η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ και σε άλλες βιομηχανικές χώρες έχει φτάσει στα όριά της

tags :
Bernanke: Η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ και σε άλλες βιομηχανικές χώρες έχει φτάσει στα όριά της
Μία συλλογική αντίδραση σε ενδεχόμενη επιβράδυνση της οικονομίας θα πρέπει να περιλαμβάνει και άλλες πολιτικές, ιδιαίτερα δημοσιονομικές
Στην επισήμανση ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου θα πρέπει να αναζητήσουν νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας προχωράει με άρθρο του ο πρώην επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ και στις άλλες βιομηχανικές χώρες έχει φτάσει στα όριά της, αναφερόμενος στην όλο και ευρύτερη χρήση των αρνητικών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Συγκεκριμένα, ο Bernanke, μεταξύ άλλων, σημειώνει τα εξής στο blog του, που φιλοξενεί η ιστοσελίδα του ινστιτούτου αναλύσεων Brookings:
Η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται και δημιουργεί θέσεις εργασίας, μία κατάσταση που ελπίζω και περιμένω ότι θα συνεχιστεί.
Δεν μπορούμε όμως να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι σε κάποιο σημείο τα επόμενα χρόνια η οικονομία μας θα επιβραδύνει, ίσως μάλιστα σημαντικά.
Πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η Fed;
Τι όπλα παραμένουν στη φαρέτρα της νομισματικής πολιτικής;
Κατά τη γνώμη μου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν βρίσκεται «γυμνή», χωρίς πυρομαχικά.
Μάλιστα, η νομισματική της πολιτική θα μπορούσε να παράσχει ένα «μαξιλάρι» σε περίπτωση που η οικονομία σημειώσει μία επιβράδυνση στο μέλλον.
Έχοντας αυτό υπόψη, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η νομισματική πολιτική τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε άλλες βιομηχανικές χώρες έχει φτάσει στα όριά της (σ.σ. αρνητικά επιτόκια).
Γεγονός το οποίο καθιστά ακόμη πιο σημαντικό η συλλογική αντίδραση σε μία ενδεχόμενη επιβράδυνση της οικονομίας να περιλαμβάνει και άλλες πολιτικές, ιδιαίτερα δημοσιονομικές πολιτικές.
Μία ισορροπημένη νομισματική-δημοσιονομική απάντηση θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική και επίσης θα μείωνε την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν αντισυμβατικά νομισματικά εργαλεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης