Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009 αυξάνονται οι εταιρικές χρεοκοπίες το 2016

tags :
Bloomberg: Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009 αυξάνονται οι εταιρικές χρεοκοπίες το 2016
Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα υπέβαλαν αίτηση χρεοκοπίας 5 ακόμη εταιρείες, οι περισσότερες από αυτές ενεργειακές, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό για φέτος στις 31
Ενώ πολύς κόσμος ανά τον πλανήτη περίμενε πως και πως το εορταστικό τριήμερο του καθολικού Πάσχα για λίγη ξεκούραση, οι διευθύνοντες σύμβουλοι 5 εταιρειών, κυρίως ενεργειακών, είχαν μόνο άσχημα νέα για τους υπαλλήλους και τους μετόχους τους.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να κάνουν αίτηση για χρεοκοπία των εταιρειών τους.
Όπως αναφέρει το δίκτυο Bloomberg, με αυτές τις 5 χρεοκοπίες της προηγούμενης εβδομάδας, ο συνολικός αριθμός για το 2016 ανέρχεται πλέον σε 31, το υψηλότερο επίπεδο δηλαδή μετά από τις 42 χρεοκοπίες που είχαν καταγραφεί το αντίστοιχο διάστημα του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Standard & Poor's.
Τέσσερις από τις χρεοκοπίες την εβδομάδα που έληξε στις 23 Μαρτίου αφορούσαν αμερικανικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι UCI Holdings και Peabody Energy Corp.



Σχολιάζοντας αυτά τα στοιχεία, η ιστοσελίδα zerohedge δεν διστάζει να προχωρήσει στην πρόβλεψη ότι όλο αυτό δεν είναι παρά μονάχα η αρχή.
Σύμφωνα με τους αρθρογράφους της ιστοσελίδας, το πρώτο «παλιρροϊκό» κύμα χρεοκοπιών αναμένεται ότι θα «σκάσει» τις επόμενες εβδομάδες, έπειτα από την ανοιξιάτικη περίοδο επανακαθορισμού της στρατηγικής των εταιρειών και καθώς η ρευστότητα των ενεργειακών εταιρειών εξαϋλώνεται, την ώρα που οι τράπεζες μειώνουν δραματικά την έκθεσή τους σε αυτές.
Παράλληλα, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες δεν βλέπουν φως στο τούνελ, δεν είναι πλέον σε θέση να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους και να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να τρέξουν στο δικαστήρια και να καταθέσουν αίτηση χρεοκοπίας και να παραδώσουν τις μετοχές και τα «κλειδιά» των εταιρειών τους στους δανειστές.
Τέλος, ο αρθρογράφος αναρωτιέται καυστικά εάν τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός χρεοκοπιών του 2016 ξεπεράσει εκείνον του 2009, σε περίπου 2-3 μήνες, η αγορά θα καταφέρει να αναρριχηθεί σε νέα ιστορικά υψηλά, όπως ευαγγελίζονται πολλοί αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης