Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Η πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα οδηγήσει στη χρεοκοπία πολλές αμερικανικές εταιρείες

Societe Generale: Η πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα οδηγήσει στη χρεοκοπία πολλές αμερικανικές εταιρείες
Τώρα ξέρουμε γιατί η Fed θέλει απεγνωσμένα να αποφευχθεί η πτώση στα χρηματιστήρια - Η εκτίναξη του εταιρικού χρέους αποτελεί κύρια απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο μέλλον
Σε προειδοποίηση για χρεοκοπίες πολλών αμερικανικών εταιρειών, εξαιτίας της πολιτικής κεντρικών τραπεζών, προχωρεί ο αναλυτής της Societe Generale, Andrew Lapthorne, ο οποίος αποκάλυψε πρώτος το γεγονός ότι κάθε δολάριο στην αύξηση του χρέους στον 21ο αιώνα έχει πάει στη χρηματοδότηση της επαναγοράς μετοχών.
Συγκεκριμένα, σε σημείωμά του σήμερα Τρίτη 12 Απριλίου διερωτάται αν οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών θα χρεοκοπήσουν την εταιρική Αμερική.
Και η απάντησή του είναι, εκτός και αν αλλάξει κάτι δραματικά, ένα ηχηρό ναι.
Τα βασικά σημεία του κειμένου του είναι τα εξής:
Οι εντυπωσιακοί τίτλοι είναι εκεί για να τραβούν την προσοχή των αναγνωστών, αλλά το ερώτημα είναι πραγματικά σοβαρό.
Η επιθετική νομισματική πολιτική με τη μορφή της ποσοτικής χαλάρωσης και τα μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια έχει να κάνει με την ενθάρρυνση (δια του εξαναγκασμού;) των δανειοληπτών να αναλάβουν όλο και περισσότερο χρέος σε μια προσπάθεια να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, υποθηκεύοντας ουσιαστικά το μέλλον της ανάπτυξης για να αντισταθμιστεί η έλλειψη ζήτησης σήμερα.
Αυτές οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών έχουν κάποιες σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες, ιδίως όσον αφορά τις μετοχές της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης.
Η επιθετικές νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών έχουν δημιουργήσει τεχνητή ζήτηση για το εταιρικό χρέος, κάτι το οποίο πιστεύουμε ότι οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται μέσω της έκδοσης χρέους που δεν έχουν πραγματικά ανάγκη.
Στη συνέχεια, τα έσοδα από την αύξηση του χρέους, σε μεγάλο βαθμό, επανεπενδύονται στην αγορά μετοχών μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων ή μέσω της επαναγοράς μετοχών, σε μια προσπάθεια τόνωσης των τιμών των μετοχών, σε περίπτωση απουσίας πραγματικής ζήτησης.
Η επίδραση στις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών στις ΗΠΑ αρχίζει τώρα να δείχνει καταστροφική.
Δεν είμαστε οι μόνοι που πρέπει να ανησυχούν.
Το Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (OFR), ένα όργανο του οποίου η λειτουργία είναι να αξιολογεί την οικονομική σταθερότητα για το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, τονίζει την έκδοση εταιρικού χρέους ως κύρια απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο μέλλον.
Κατά την εκτίμησή μας, ο πιστωτικός κίνδυνος στον μη οικονομικό επιχειρηματικό τομέα των ΗΠΑ είναι αυξημένος και ανεβαίνει, και μάλιστα περισσότερο από ό,τι απεικονίζεται στους σχετικούς δείκτες.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις εμφανίζονται να ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα (πάνω από 35% των ακαθάριστων λειτουργικών ταμειακών ροών τους) και χρησιμοποιούν την έκδοση χρέους για να καλύψουν τη διαφορά. Οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ θα πρέπει να δανειστούν πάνω από το 2,5% της κεφαλαιοποίησής τους (πάνω από 400 δισ. δολ. κάθε χρόνο), προκειμένου να επαναγοράσουν τις μετοχές τους.



Αυτό το έλλειμμα ταμειακών ροών θα πρέπει στη συνέχεια να χρηματοδοτηθεί, εξ ου και η συνεχής ανάγκη να αυξάνεται όλο και περισσότερο το χρέος.
Δεν έχει σημασία πού κοιτάς ή πώς να το μετρήσει κανείς.
Η μόχλευση είναι αυξημένη και συνεχίζει να αυξάνεται σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα.



Το μόνο που χρειάζεται για μια κρίση ισολογισμών είναι μία πτώση στα χρηματιστήρια, ένα φαινόμενο που η Fed εμφανίζεται απεγνωσμένη να αποφύγει. Τώρα ξέρουμε γιατί (βλέπε διάγραμμα παρακάτω).



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης