Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Σε χαμηλά 7ετίας η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας στο α΄ τρίμηνο του 2016

BofA Merrill Lynch: Σε χαμηλά 7ετίας η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας στο α΄ τρίμηνο του 2016
Τα επίσημα στοιχεία για το κινεζικό ΑΕΠ θα ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη 14 Απριλίου - Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν ότι η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας μπορεί να διαταράξει την ανάκαμψη των ΗΠΑ
Η οικονομία της Κίνας πιθανότατα έχασε ακόμη περισσότερη δυναμική κατά το Α' τρίμηνο του 2016, με την αύξηση του ΑΕΠ της να επιβραδύνεται στο ασθενέστερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών.
Χαρακτηριστικά, οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch σε έκθεσή τους σημειώνουν ότι «περιμένουμε ότι στο Α' τρίμηνο η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 6,7% σε ετήσια βάση, από 6,8% το Δ' τρίμηνο του 2015, με μέτρια επιβράδυνση της ανάπτυξης, τόσο στο δευτερογενή όσο και στον και τριτογενή τομέα».
Οι προβλέψεις αυτές είναι σύμφωνες με το μέσο όρο του 6,7% για το οποίο κάνουν λόγο οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal.
Εάν οι εκτιμήσεις αποδειχθούν σωστές, θα είναι η πιο αργή τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ από το 6,2% που καταγράφηκε κατά το Α' τρίμηνο του 2009, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Το Πεκίνο αναμένεται ότι θα ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία για το Α' τρίμηνο την Πέμπτη 14 Απριλίου, τα οποία θα παρέχουν μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το πώς τα καταφέρνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εν μέσω ανησυχιών ότι τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας θα μπορούσαν να εξαπλωθούν και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, ακόμη και να εκτροχιάσουν την εύθραυστη ανάκαμψη των ΗΠΑ.
Οι αναλυτές της Bank of America περιμένουν ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας θα δείξουν «χλιαρή» βιομηχανική δραστηριότητα και συρρίκνωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, που οφείλεται εν μέρει στην υψηλή βάση σύγκρισης σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, οπότε και καταγράφηκε μεγάλη άνοδος στον όγκο των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Κίνας θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς η κυβέρνηση προχωρά με το φιλόδοξο σχέδιό της για τη μετάβαση της οικονομίας από ένα μοντέλο έντασης παραγωγής σε μια οικονομία που θα καθοδηγείται από την κατανάλωση.
«Αναμένουμε ότι αυτή η τάση της επιβράδυνσης της ανάπτυξης θα συνεχιστεί όλο το 2016, πιθανώς οδηγώντας σε ρυθμό ανάπτυξης κάτω από 6,8% στο Α' τρίμηνο του έτους, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης κινείται στο κάτω άκρο του εύρους στόχου της κινεζικής κυβέρνησης», δήλωσε ο παγκόσμιος αναλυτής της Wells Fargo Investment Institute, Peter Donisanu.
Το Πεκίνο έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 6,5% έως 7% για το τρέχον έτος, έπειτα από μια αύξηση της τάξης του 6,9% το 2015, την πιο αδύναμη επίδοση της οικονομίας εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης