Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο θα κοστίσουν 63% περισσότερο από ότι της Αθήνας το 2004

Moody's: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο θα κοστίσουν 63% περισσότερο από ότι της Αθήνας το 2004
Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι οι Αγώνες δεν θα έχουν καμία επίπτωση, θετική ή αρνητική, στην βραζιλιάνικη οικονομία, υπενθυμίζοντας τις προβλέψεις της για ύφεση -3,7% φέτος
Λίγο παραπάνω από 1,6 φορές το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (+63%) θα πληρώσουν οι Βραζιλιάνοι για την υλοποίηση των δικών τους επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι του 2016, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Moody's.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, Οι αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο θα κοστίσουν 4,9 δισ. δολ, αρκετά υψηλότερα από τα 3 δισ. δολ. της Αθήνας το 2004.
Όμως, οι φετνοί Ολυμπιακοί της Βραζιλίας θα είναι «φθηνότεροι» από εκείνοι του Πεκίνου του 2008 και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι της Ρωσίας, το 2014.
Και βέβαια ούτε λόγος σύγκρισης δεν γίνεται με τους πιο ακριβούς ολυμπιακούς Αγω΄νες όλων των εποχών, εκείνους του Λονδίνου το 2012, όπου το κόστος ανήλθε στο αστρονομικό ποσό των 14,8 δισ. δολ.


Τα κόστη έχουν υπολογισθεί σε δολάρια 2009 - Από τα κόστη έχουν αφαιρεθεί οι δαπάνες για δρόμους, σιδηροδρόμους, υποδομές αεροδρομίων και ιδιωτικά κόστη, όπως αναβαθμίσεις ξενοδοχείων και επενδύσεις επιχειρήσεων που προετοιμάζονται για τους Αγώνες

Πέραν αυτού, η Moody's επισημαίνει στην έκθεσή της ότι οι επερχόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο θα ωφελήσουν ορισμένες εταιρείες και όχι την οικονομία της Βραζιλίας συνολικά.
Το πρώτο εμπόδιο είναι η εξάπλωση του ιού Ζίκα, ο οποίος λειτουργεί αποτρεπτικά για την προσέλκυση μεγάλου αριθμού επισκεπτών, γεγονός που συνεπάγεται και αισθητά λιγότερα έσοδα για τη χώρα.
Ωστόσο, ακόμα και αν η προσέλευση του κόσμου είναι μεγαλύτερη του αναμενομένου, εκτιμάται ότι θα επιφέρει αυξημένα έσοδα σε ορισμένες μόνο εταιρείες και όχι συνολικά για το κράτος.
Μερικές από αυτές είναι οι εταιρείες που ασχολούνται με διαδικτυακές πληρωμές ή πληρωμές με κάρτες, οι αεροπορικές, οι εταιρείες ενοικίασης οχημάτων, αλλά και οι τουριστικές.
Επιπλέον, ήδη υπάρχουν οφέλη για τις κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Βραζιλία, λόγω των υποδομών που χρειάστηκαν, για να είναι έτοιμη η χώρα να φιλοξενήσει το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.
Καταλήγοντας, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι σύμφωνα με όλα τα παραπάνω οι Αγώνες δεν θα έχουν καμία επίπτωση, θετική ή αρνητική, στην βραζιλιάνικη οικονομία, υπενθυμίζοντας τις προβλέψεις για ύφεση -3,7% φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης