Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Πιο θετική στάση για τις ελληνικές τράπεζες - Αναβαθμίζει σε «buy» την Alpha στα 3,24 ευρώ

tags :
UBS: Πιο θετική στάση για τις ελληνικές τράπεζες - Αναβαθμίζει σε «buy» την Alpha στα 3,24 ευρώ
Tα σημάδια της προόδου στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, καταδεικνύουν ότι ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να ανακάμψει
Πιο θετική στάση απέναντι στις ελληνικές τράπεζες τηρεί πλέον η UBS, όπως αναφέρει σε νέα έκθεση της με ημερομηνία 17 Μαϊου 2016 με τίτλο "Greek Bank turing more construstive on Greek bank - Risk abound put positive catalysts ahead" πιο θετική για τις ελληνικές τράπεζες, οι κίνδυνοι αφθονούν αλλά υπάρχουν προοπτικές.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, τα σημάδια της προόδου στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, καταδεικνύουν ότι ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να ανακάμψει.
«Είμαστε πλέον πιο εποικοδομητικοί έναντι των ελληνικών τραπεζών και γι αυτό προχωράμε σε αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της Alpha Bank σε «buy».
Η UBS αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή της Alpha Bank σε buy από neutral προηγουμένως, ενώ παράλληλα αύξησε την τιμή στόχο στα 3,24 ευρώ, για την Eurobank συστήνει neutral με τιμή στόχο τα 1,12 ευρώ και για την Πειραιώς τα 0,36 ευρώ επίσης neutral
«Το σημείο εκκίνησης αποτελεί πρόκληση σε μεγάλο βαθμό και τα ρίσκα περισσεύουν, ωστόσο βλέπουμε μια θεμελιώδη επενδυτική περίπτωση και οι αποτιμήσεις υποδηλώνουν περιθώριο ανόδου», προσθέτει η UBS.
Ειδικότερα για την Alpha Bank, η UBS τονίζει πως σε ότι αφορά τα κεφάλαια και την ποιότητα των κεφαλαίων, η τράπεζα διαθέτει τον καλύτερο κεφαλαιακό δείκτη CET1.
Παράλληλα, οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις της (DTCs) αντιστοιχούν στο μικρότερο μερίδιο του CET1 μεταξύ των τριών ελληνικών τραπεζών που καλύπτει η UBS.
Σχετικά με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, η Alpha Bank διαθέτει την υψηλότερη κάλυψη μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη συνολική κάλυψη στην έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως εκτιμά η ελβετική τράπεζα. 
Η UBS τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται κοντά σε ένα σημείο καμπής.
Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος, η ενδεχόμενη επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, η σταδιακή άρση των capital controls και η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποτελούν τους καταλύτες για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα οι αναλυτές της Morgan Stanley ανέφεραν ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν περιθώριο ανόδου 90%, σε περίπτωση συμφωνίας Ελλάδας - δανειστών για την αξιολόγηση και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως υπογραμμίζει το Reuters.
Η Morgan Stanley είχε αυξήσει την τιμή στόχο για την Alpha Bank σε 3,65 από 2,75 ευρώ, για την Eurobank στα 1,42 από 0,99 ευρώ, για την Πειραιώς στα 0,46 από 0,32 ευρώ και για την Εθνική σε 0,53 ευρώ.

Στο γ' ή στο δ' 3μηνο του 2016 θα αποφασίσει η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE

Στο γ' ή στο δ' 3μηνο του 2016 θα αποφασίσει η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), σύμφωνα με τη UBS, η οποία κρίνει ιδιαιτέρως θετικά τις τελευταίες εξελίξεις με την Ελλάδα.
Στην τελευταία 5σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο Greece risks fall as potential for debt relief, QE rise (Ο κίνδυνος για την Ελλάδα υποχωρεί, καθώς αυξάνεται η δυνατότητα για ελάφρυνση χρέους και συμμετοχή στο QE), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η UBS, επισημαίνει ότι έχουμε πρόοδο σε δύο μέτωπα:
Την τρέχουσα αξιολόγηση και το διάγραμμα για την ελάφρυνση του χρέους.
Κατ 'αρχάς, το Eurogroup ενέκρινε το πακέτο των μέτρων που ψήφισε η ελληνική Βουλή καθώς και τα λεπτομερή επόμενα βήματα και ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος.
Συνολικά, υπάρχει σήμερα συμφωνία για ένα πολιτικό πλαίσιο, ανοίγοντας το δρόμο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στις 24 Μαΐου.
Επίσης, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει επίσης να συνοδεύεται από την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες.
Επί προσθέτως, το γενικό πλαίσιο για τη συμμετοχή στην ελάφρυνση του χρέους του επίσημου τομέα (OSI) έχει τώρα περιγραφεί.
Οι βασικές αρχές του είναι οι ακόλουθες:
α) η ελάφρυνση του χρέους θα εξαρτηθεί από την Ελλάδα και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευτεί
β) ένα πλαίσιο για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, βάσει των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας
γ) ένας χάρτης πορείας για την εφαρμογή της ελάφρυνσης του χρέους
Αυτός ο οδικός χάρτης αφορά σε σύντομο χρονικό διάστημα (μέσω της βελτιστοποίησης του χρέους στην Ελλάδα

Θετικό μείγμα

Λιγότερη πολιτική αβεβαιότητα, μεγαλύτερη ανακούφιση του χρέους, ένταξη στο QE.
Αυτό είναι ένα θετικό μείγμα, σύμφωνα με τη UBS, η οποία επισημαίνει ότι ήταν η πρώτη φορά που υπάρχει σαφήνεια σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, καθώς και ένα μήνυμα ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης είναι πρόθυμα να δράσουν για το ελληνικό χρέος.
Επιπλέον, ο υπαινιγμός για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι αναμφισβήτητα όχι μόνο από μακροοικονομικής άποψης λογικό, αλλά ένας τρόπος να ικανοποιήσει το πολιτικό ζητούμενο της διατήρησης του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση.
Τέλος, τα παραπάνω βοηθούν την ελληνική κυβέρνηση χτίσει την ιστορία επιτυχίας της μέσω του προγράμματος συμμόρφωσης και την παροχή κινήτρων για μια συμφιλιωτική πορεία με τους πιστωτές της.
Η επίσημη έναρξη της συζήτησης ελάφρυνση του χρέους θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ενώ οι τεχνικές λεπτομέρειες του πακέτου θα συζητηθούν εκ νέου στις 24 Μαΐου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης