Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Τα χρηματιστήρια φοβούνται την Fed και την πιθανότητα αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων

UBS: Τα χρηματιστήρια φοβούνται την Fed και την πιθανότητα αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων
Οι μετοχές σε όλο τον κόσμο αισθάνονται την πίεση, αλλά ιδίως στη Μ. Βρετανία περνούν δύσκολες στιγμές στην πορεία προς το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή της ή όχι της χώρας στην Ε.Ε.
Οι μετοχικές αγορές θα μπορούσαν να βρεθούν υπό από την περαιτέρω πίεση μπροστά από μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, σύμφωνα με την UBS Global Research.
Σε σχετική ανάλυση της ελβετικής τράπεζας, η UBS λέει ότι οι αγορές ομολόγων αντανακλούν όλο και περισσότερο τις δυνατότητες επιτάχυνσης της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, δίνοντας έτσι περισσότερα περιθώρια ελιγμού στη Fed να προχωρήσει σε μία νέα κίνηση σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής.
«Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, οι αποδόσεις των διετών ομολόγων αυξήθηκαν από 0,7% σε 0,9% περίπου.
Η ισχυρότερη ανάπτυξη που οδηγεί τα επιτόκια υψηλότερα και τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα αποτελούν βασικά στοιχεία για τις προβλέψεις μας», σημειώνει η UBS.
Ωστόσο, προκειμένου η κίνηση να παγιωθεί, η UBS τονίζει ότι και οι μετοχικές αγορές θα πρέπει επίσης να πραγματοποιήσουν ένα ράλι.
Όμως, οι μετοχές παγκοσμίως, οι οποίες παραπαίουν εξαιτίας των βυθιζόμενων τιμών των εμπορευμάτων, των ασθενέστερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων από το μέτωπο των εταιρικών κερδών και των πολιτικών γεγονότων, φαίνεται ότι φοβούνται μία αύξηση επιτοκίων ταχύτερα του αναμενομένου.
Η UBS προειδοποιεί ότι η επόμενη αύξηση ίσως να μην προκαλέσει τόσο μεγάλη έκρηξη στις οικονομικές συνθήκες, ειδικά εάν η Fed είναι αρκετά υπομονετική μέχρις ότου μία ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης περιορίσει το ισχυρό δολάριο.
«Ένας περιορισμός της ισχύος του δολαρίου θα στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου.
Και μία ηπιότερη αδυναμία του πετρελαίου θα μειώσει επίσης τους κινδύνους για την αμερικανική αγορά χρέους.
Αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο.
Οι αγορές εξακολουθούν να είναι αρκετά απαισιόδοξες για την ανάπτυξη εκτός των ΗΠΑ, λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας στην Κίνα» επισημαίνεται στην έρευνα.
Προσθέτει δε ότι αν η Fed προχωρήσει επιθετικά σε βεβιασμένες αυξήσεις επιτοκίων, υπάρχει ο κίνδυνος ενός sell-off στα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που θα ισοδυναμούσε με έναν πλήρη οικονομικό κύκλο.
Τα τελευταία πρακτικά από την συνεδρίαση της Fed τον Απρίλιο δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει πιθανότατα τα επιτόκιά της τον Ιούνιο, αν τα οικονομικά δεδομένα δείξουν ότι υπάρχει επιτάχυνση της ανάπτυξη στο Β' τρίμηνο, καθώς και σύσφιξη του πληθωρισμού και της απασχόλησης.
«Οι περισσότεροι συμμετέχοντες έκριναν ότι αν τα δεδομένα δείξουν ότι η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται κατά το Β' τρίμηνο, η αγορά εργασίας συνεχίσει να ενισχύεται και ο πληθωρισμός σημειώνει πρόοδο προς την κατεύθυνση του στόχου για 2%, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν σκόπιμο η επιτροπή να αυξήσει τα επιτόκιά της τον Ιούνιο», προκύπτει από τα πρακτικά.
Ενώ οι μετοχές σε όλο τον κόσμο αισθάνονται την πίεση, οι μετοχές ιδίως στη Μεγάλη Βρετανία περνούν δύσκολες στιγμές στην πορεία προς το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή της ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την Bank of America Merrill Lynch, οι παγκόσμιοι διαχειριστές κεφαλαίων αποφεύγουν τις βρετανικές μετοχές, υπό το φόβο ότι ο τομέας το χρηματιστήριο μπορεί να πληγεί βαριά.
Η έρευνα έδειξε ότι οι τοποθετήσεις κεφαλαίων σε μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το Νοέμβριο του 2008.
Οι επενδυτές που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι θεωρούν ότι το Brexit είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτό το καλοκαίρι.
Ωστόσο, σχεδόν το 71% λέει ότι το Brexit είναι «απίθανο» ή «καθόλου πιθανό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης